1346
Yer Yerel Resimler      Kahramanmaraş 0 kişi beğendi
0 kişi beğenmedi
Etiketler #kahramanmaras-ceyhan-koprusu  
Açıklama Anadolu’nun adına türküler yakılan tarihi taş köprülerinin büyük bir kısmı, Osmanlı döneminde inşa edildi. Roma dönemindeki yuvarlak biçimli kemer yerine çoğunlukla sivri kemer kullanılan bu köprüler, seferberlik zamanlarında orduların kullanması ve ticaretin gelişmesi adına yapıldı. Süsleme ve rölyeflerin çok az kullanıldığı Osmanlı mimarisinde köprülere namazgâh, istirahat sofası, kitabe ve balkon şeklinde köşkler gibi özgün formlar eklendi.

Osmanlı döneminden günümüze kalan taş köprü örneklerinden biri de Kahramanmaraş’taki Ceyhan Köprüsü. Elbistan ilçesinin Pınarbaşı-Kaynarca mevkiinden doğup 500 kilometreyi aşan bir yolculuğun ardından Akdeniz’e kavuşan Ceyhan Nehri üzerinde birçok tarihi köprü bulunuyor. Kahramanmaraş’a 10 kilometre uzaklıktaki Ceyhan Köprüsü’nün yapım tarihi net olarak bilinmese de, 15. ya da 16. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor.

Eski Kahramanmaraş-Göksun yolu üzerinde, biri diğerlerine göre oldukça büyük altı gözden oluşan köprünün uzunluğu yaklaşık 155 metre civarında. En büyük kemerinin açıklığı 24,50 metre olmasından dolayı köprü, orta noktasından itibaren iki yakaya doğru hafif bir eğimle ulaşıyor. Ceyhan Nehri’nin yüksek debisine karşı yapılan selyaranları ise, sivri bir gemi burnu formunda tasarlanmış. En son 1983 yılında Karayolları tarafından onarılan Ceyhan Köprüsü halen kullanılmakta.
Yorum yapabilmek için Üye Olun veya Giriş yapın
Adınız :
Gidecek E-posta :
 
Adınız :
Rapor nedeni :