Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Beyinlerimiz Neden Hikâyeleri Sever?
Yazı Yaz
2302
4358
Bilim -Teknoloji
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
19.1.2017
0 yorum
1095
okuma
Bugüne kadar yapılan araştırmalar, bir hikâyenin empatiyi harekete geçirebileceğini göstermiştir. Beyinde bulunan ayna nöronlar dediğimiz bir sistem sayesinde karakterlerin hissettiklerini biz de hissederiz. Hikâye bizi içine çektikçe duygularımızla bağlanır, çevremizdeki şeylerle bağlantımızı koparırız. Bu da bizim gerçekten kopup hikâye tarafından oluşturulmuş bir dünyada eğlenmemizi sağlar. Bu hayali dünyaya girdiğimizde ikna edilmeye karşı savunmasız kalırız, çünkü bütün savunma gücümüzü gerçek dünyada bırakırız. Gerçekle olan duygusal bağımız, hikâyeye olan inancımızı ve değerlendirmemizi olumlu etkiler.
Nörobilime (neuroscience) göre; bir deneyimle ilgili yazı okuduğumuz veya film izlediğimiz zaman, beynimiz konuya anlam katmak için “ben olsam ne yapardım” diye düşünür. Bu yüzden nöropazarlamacılar (neuromarketers), film izleyen kişilerin beyinlerinin verdiği tepki ve gerçek hayatta verecekleri tepkinin oldukça benzer olduğunu söylerler.
İyi bir anlatım, karakterlerin duygularını hissetmemizi sağlar. Lakin aynı zamanda beynimizin farklı yanlarını da harekete geçirir. Örneğin lavanta, tarçın, parfüm, kahve veya sabun kelimeleri; beynimizde kokunun işlendiği yeri harekete geçirir ve hayali kokular yaratır. “Şarkıcının kadife gibi sesi vardı” veya “Elleri kösele gibiydi” cümleler, beynimizde dokunma hissinin işlendiği bölgeleri harekete geçirir. “Topa vur” gibi cümleler ise hareketle ilgili bölgeleri uyarır ve kaslarınıza sinyal gönderir.
Bunların hepsi, beynimizin çevreye anlam katmak için bir simülasyon makinesi gibi çalışmasına güzel örneklerdir. Dil, memelilerin beyinleri için oldukça yeni bir kabiliyettir. Muz soymayı birini izleyerek de öğrenebiliriz dinleyerek de. Beyin için dinleme, okuma, izleme veya gerçekten deneyimleme arasında pek bir fark yoktur. Hepsinde beynin aynı noktaları uyarılır.
Nöropazarlama, filmler ve fragmanlar
Nörobilimin bir alt dalı olan nörösinematik (neurocinematics) filmlerin zihinde yarattığı etkiyi inceler. Yapılan araştırmaların çoğunluğu, gerilim filmleri gibi sağlam hikâyeli yapımların insanları duygusal olarak etkilediğini gösteriyor. Bu filmlerdeki duygusal sahneler boyunca göz hareketleri ve beyin faaliyetleri film ile senkronize olur. Komedi filmlerinin gerilim filmlerinden daha az senkronizasyona neden olmasıysa gariptir. Belki de Edmund Kean’in ölmeden önce söylediği “ölmek kolay, asıl komedi zordur” sözü doğru bir tespittir.
Filmler aynı zamanda seyirciyi yönlendirir, hedef seçtirir ve davranışları etkiler. Bu konuda yapılan araştırmalar, filmlerin yönlendirici etkisinin karanlık yanlarına odaklanmıştır. Örneğin vahşet filmleri izleyen çocuklar ve yetişkinlerde şiddet içeren davranışların arttığı gözlemlenmiştir. Tabii filmlerin aynı zamanda fedakârlık ve ahlak gibi konularda da insanları iyiye yönlendirdiği olmuştur. Lakin bu konular araştırmacıların pek dikkatini çekmemiştir.
Kendileri de küçük bir film olan fragmanlar, belirli bir pazarlama amacının peşinden koşarlar: Seyircileri filmi izlemeye teşvik etmek. Geleneksel yönteme göre araştırmacılar fragmandan sonra seyircilere “filmi izlemeye gidecek misiniz?” diye sorar. Nöropazarlama araştırmalarıysa bize daha fazlasını sunar. Özgünlük ve benzerlikten etkilenmeyi, sahnelere verilen duygusal tepkiyi, dikkat değişimini, hafıza dizilimini, yaklaşım motivasyonunu ve seyirci senkronizasyonu nörobilimle ölçülebilir. Böylece filmin potansiyel izlenme oranı çok daha tutarlı bir şekilde tespit edilebilir.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1095
Yer
Bilim -Teknoloji
19.1.2017
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#beyin
  
#hikaye
  
#film
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Cumhur Ceylan
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Google ile akıllı arama
Seo Hizmetleri
1624 okuma
Facebook hesabımı nasıl kalıcı olarak silerim
Seo Hizmetleri
1626 okuma
Dizüstüde 11 saat pil ömrü
Seo Hizmetleri
1314 okuma
İnternette 8 saat geçirenler dikkat!
Seo Hizmetleri
1338 okuma
3 bilgisayardan 2'sine korsan yazılım yüklend
Seo Hizmetleri
1486 okuma
İş Dünyası Neden Sosyal Medyada Olmalıdır
Seo Hizmetleri
1438 okuma
Sosyal medya, geleneksel haberciliği nasıl so
Seo Hizmetleri
1784 okuma
İnsanlar Sanal Hapishanede Gibi İnsanlar Bağı
Salih Kahrıman
1347 okuma
Zaman Tüneli markalara yaramadı
Seo Hizmetleri
1521 okuma
Dolandırıcıların Yeni Yöntemi Telefonda Hipno
Faruk Cansu
1573 okuma
Pardus 2013 Resmi Olarak Tanıtıldı
Seo Hizmetleri
2424 okuma
Zaman Tüneli Türk kullanıcıları küstürdü
Seo Hizmetleri
1368 okuma
Silikon Vadisi Yöneticilerinin Çocukları
Seo Hizmetleri
1187 okuma
Sizi Google'da kim aradı? Bunu bilen bir inte
Seo Hizmetleri
1353 okuma
Abd, Almanya Ve İngiltere Türkiye'yi Dinliyor
Cumhur Ceylan
1166 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2302/beyinlerimiz-neden-hikayeleri-sever
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap