Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Nysa / Antik Karia
Yazı Yaz
2399
3953
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
30.6.2020
0 yorum
1075
okuma
Nysa / Antik Karia
Antik Dünyada ve Yunan Mitinde bolca yer verildiği Diyonsos’un evi olduğu sanılan bu kent’i 2019 da yaptığım tekrar küçük bir ziyarette,Tarihin derin izlerinin gün yüzüne çıktığını görmek beni dahada heyecanlandırdı.Kapsamlı kazı çalışmaları devam ediyor Arkeolojik bulgular ve nümismatik veriler şehrin inşasının ve tarihini dahada belirgin hale getirmeye devam ediyor.
Nysa Antik Kent için arkeolojik kurtarma kazıları bile heyecan verici .. Bunun için Yard. Doç. Dr. Serdar Hakan ÖZTANER’in başkanlığını yaptığı kazılar ve araştırmalar beni çok mutlu etmiştir.Artık Nysa korunuyor ve canlanıyor.60 kişilik bir kazı heyetiyle envanter çalışmaları bu Antik Kentin eserlerinin önemini dahada arttırmış oldu.Çarşı Bazelikası ve Sütunlu Cadde gözükür durumda benim için heyacan verici görsel şölen..Bakmaya doyamıyorsunuz.Anadolunun bu eşsiz eserini ortaya çıkmasında büyük rolü olan İş Bankası bir başka Taktir edilir.
Bu Antik Kent’in kuruluşu hakkındaki bilgileri bir araya getirdiğimde Augustus devrinin ünlü gezgin ve coğrafyacısı Amasyalı Strabon (M.Ö.63 –M.S.21) ile tarihçi Stephanos’un anlattıklarından öğreniyoruz. Eskiden Karia olarak adlandırılan bölge Helenistik devirde, M.Ö. 3. yüzyılın ilk yarısında Seleukos’un oğlu I. Anthiochos Soter tarafından kurulduğu kayıtlarda yer almaktadır.
Bugün gördüklerimiz
İki şehir olarak kurulan kenti bir köprü birbirine bağlamış, tiyatro, Gymnasion, agora, tünel vb. yapılar ortaya çıkmıştır. Roma döneminde binalara ilaveler yapılmış Kent, özellikle Roma İmparatorluk egemenliği altındayken kültürel alanda önemli bir noktaya ulaşmıştır. Çok dik bir boğazın iki yanında kurulmuş binalar, sokaklar ve meydanlar tonozlu alt yapılarla desteklenmiştir. Nysa eski çağlarda özellikle eğitim alanında ünlü bir kentti ve Strabon bu kentte eğitim görmüştü. Antik kentteki Gymnasion ve kütüphane kalıntısı Nysa’daki bu eğitim yapılarını oluşturmaktadır.
Arkeolojik veriler neticesinde Nysa’yı çevreleyen Helenistik şehir Akropol’üne ait herhangi bir kalıntıya rastlanmamış ve yer yer Bizans döneminden kalma sur temel izleri görülmektedir. Tiyatro kent merkezinde, doğu yamaçta olup iyi korunmuş durumdadır. Caveasının biçimi yarım daireyi biraz aşmaktadır. Nysa’nın en iyi korunmuş yapısı Bouleuterion’dur. Bu yapıyı Strabon Gerontikon (yaşlılar meclisi) olarak tanımlanmıştır. Dikdörtgen planlı yapının iç kısmında yarım daire şeklinde cavea (theatron) yer almaktadır.
Antik Kent Vadisi üzerinde bulunan derin boğazın üç köprüsü kentin iki yakasını birleştirmektedir. Şehri ikiye bölen dere yatağının batısında gymnasium ve stadium, kuzeyde Bizans yapı kalıntısı ve kütüphane, kütüphanenin kuzeydoğusunda ise 10.000 kişilik tiyatro bulunmaktadır. Kütüphane, iki katlı olup Ephesos’taki Celsus Kütüphanesi’nden sonra Anadolu’nun en iyi korunmuş antikçağ kütüphanesidir. Dere yatağının doğusunda ise agora, meclis binası ve roma hamamları yer almaktadır. Şehrin nekrapolü batıda antik kentin kutsal alanı olan Akharaka yolu üzerinde bulunmaktadır.
Bouleuterion’un doğusunda agora yer almaktadır. Burası 89x105 metrelik boyutları olan dört yanı kolonlarla çevrili salonlardan oluşan Pazaryeridir. Kentte başta büyük bir yapı kalıntısı da gençlerin düşünsel ve bedensel olarak eğitim gördükleri spor yapısı olan Gymnasiumdur. Yapı yaklaşık 165x70 metre ölçülerinde olup Strabon zamanında daha küçük boyutlarda olduğu sanılmaktadır. Nysa ‘da antik kentin nekropolü (Kentin ileri gelenlerin Mezar Şapelleri) yaklaşık 2 km. batıdaki Akharaka (Salâvatlı) kutsal yolu üzerindedir.
2019 arkeolojik araştırmalarda Antik Kent Nysa üzerinde yer alan kayalık platoyu kuzeyden güneye doğru bölen dere yataklarından en genişinin üzerinde Strabon’un Amphitheater olarak tanımladığı ve bugün sel suları nedeniyle tahrip olmuş Stadium yer almaktadır. Boyutları yaklaşık 192x44 metre ebadında olup, batıdaki oturma sıraları doğal arazi üzerine yerleştirilmiştir.
Ayrıca Podyum frizlerinin bulunduğu alanda ise, kentin içinde yer aldığı Menderes Nehri ve Messogis Dağları’ndan alıntılar ve Pluton ile Kore’nin evliliği de yer almaktadır. Sel sularının açtığı vadide inşa edilen Nysa, Roma ve Bizans mimarisinin en önemli örnekleri ve yapıları tarihin derin izlerine gitmenize yolculuk sunuyor. Ayrıca antik kentin kazılarında bulunan Roma dönemine ait mermer büstler, başlar, Nysa Tiyatrosu sahne binasına ait heykeller, kabartmalı stiller, yunuslu çocuk heykeli gibi eserler Aydın Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Araştırma.Tekin Gün
Tarih.2019
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1075
Yer
Makale
30.6.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#nysa
  
#antikkaria
  
#aydın
  
#diyonsos
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Mysia
Tekin Gün
1744 okuma
Amnistos
Tekin Gün
572 okuma
Karya
Tekin Gün
747 okuma
Işık Ülkesi-Likya / Antik Kentleri
Tekin Gün
1637 okuma
Arykanda Antik Kent
Tekin Gün
1411 okuma
Ulu Cami - Bursa
Tekin Gün
1378 okuma
Assos-Athena Tapınağı
Tekin Gün
681 okuma
Erdek-Kyzikos
Tekin Gün
1078 okuma
Erdek-Kyzikos
Tekin Gün
422 okuma
Ayasofya Cami - İstanbul-(10.07.2020 )
Tekin Gün
572 okuma
Kayı Boyu-(Ertuğrul Gazi Aşireti)
Tekin Gün
2458 okuma
Tapureli Antik Kent / Mersin-Erdemli
Tekin Gün
611 okuma
Sardes Antik Kent-Salihli / Manisa
Tekin Gün
2300 okuma
Aigai Antik Kent / Manisa
Tekin Gün
1219 okuma
Nysa / Antik Karia
Tekin Gün
1075 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2399/nysa--antik-karia
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap