Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Olympos Antik Kent-Antalya
Yazı Yaz
2457
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
26.7.2020
0 yorum
1520
okuma
Adını aslen Yunan Tanrılarından alan Antalya Olympos Yunan mitolojisinde Tanrıların oturduğu dağ. (Olympos kelimesi eski Yunancada ulu dağ. Anlamına gelmektedir.) Dünyada Olympos adını yirmiden fazla dağ, tepe, bazı kasaba ve şehirlerde rastlanmaktadır. Antalya Olympos antik şehir adını tahtalı dağından almaktadır.
Olympos antik kenti Antalya'nın batısında Kumluca İlçesi sınırları içerisinde yer alan önemli liman kentidir.Antalya Toros dağlarının uzantısı olan Tahtal dağı, Olympos antik kent’in 10 km kuzeyinde buıunmaktadır.
Olympos ,antik Likya medeniyetinin en büyük ve gelişmiş şehirlerinden birisidir.
Phselis antik kent Olympos'a komşu bir liman şehridir.
İlk temel taşlarının M.Ö. 300’de atıldığı sanılan antik kent Helenistik dönem izlerini barındırmaktadır. eski Yunan tanrılarının evi sayılan Olympos antik kent yerleşimi hakkında açıklayıcı bilgiler netlik kazanmazken antik kaynaklar ve nümismatik veriler kent’in kuruluşunun İ.Ö.167-168 yıllarında basılan Likya Birlik sikkelerinden anlamaktayız.
Olympos, Likya Birliği'nde üç oy hakkına sahip 6 şehirden biri olduğu ve Likya'nın doğusunu temsil ettiği antik kaynaklarda geçmektedir.
Helenistik, Roma Bizans dönemi izleri bulunan Antik kent kalıntıları günümüzde çoğu ormanlık bölgede kalmış olup antik temellerin bir kısmını ise ağaçlar ve çalılar örtmüştür. Tarihi birçok olaya tanıklık eden antik kent Büyük İskender’in fetihlerine ilk başladığı yıllarda kış aylarını, Olympos’a komşu bir liman şehri olan Phaselis’te geçirdiğini ve bazı tarihçilere göre Olympos şehrini ziyaret ettiğide düşünülmektedir.
Antik kaynaklar, Olympus ‘un tarihi kayıtlarda izine ilk defa M.Ö. 78 yılında, Sicilya’daki Roma Valisi Servilius Vatia’nın zamanın en büyük korsanı Zenicetes’i deniz savaşında yendiği sene rastlanır. Gemilerini Porto Ceneviz ve Sazak’ın gizli limanlarında saklayarak civardaki tüm kıyı şeridini hakimiyeti altına alan Zenicetes, Olympos’u da kendisine kale yaptığı gözükmektedir.
M.S. 43 senesinde Likya, Roma İmparatorluğuna katılarak Olympos şehrinin koruyucusu, Yunan Tanrısı Hephaistos için festivaller düzenlenmiştir. İmparator Hadrianus’un M.S. 130 senesinde şehri ziyaret ettiği de kayıtlarda yer almaktadır. Olympos, Roma İmparatorluğu Hristiyanlaşma süreci içerisindeyken bir piskoposa ev sahipliği yapmıştır.
Tarihi kent Olympos'un günümüze kadar ulaşmış kalıntıları genellikle doğudan batıya doğru denize akan bir ırmağın ağzında ve her iki yakasına dağılmıştır. Antik dönemde kenti ikiye bölen nehir yatağı bir kanal içine alınarak her iki yakası da iskele olarak kullanılmış ve köprü ile birbirine bağlanmıştır. Köprünün bir ayağı yerinde durmaktadır ve günümüze ulaşmıştır. Güney kıyıda, Hellenistik dönemin çokgen örgülü duvarı ile yanındaki Roma ve Bizans onarımlarını işaret eden bölümü görülmektedir. Nehir ağzına yakın bir yerde küçük ve dik akropolde geç dönemlerden kalan yapı kalıntıları yer alır. Irmağın güney kıyısındaki Hellenistik temelli ve Roma onarımlı küçük tiyatro oldukça harap olup, girişin bir yanı iyi korunmuş durumdadır.
Şehrin görülebilir diğer önemli yapısı ise ırmak ağzının 150 m. batısında yer alan tapınak kapısıdır. İon düzeninde küçük bir tapınağa ait olduğu mimari parçalardan, Roma imparatoru Marcus Aurellius (İ.S. 172-173) adına yapıldığı da kapı önündeki heykel kaidesinden anlaşılmaktadır.
Kalıntılar arasında en ilginci Antalya Müzesince yürütülen kazılarla gün ışığına çıkarılmış olan "Kaptan Eudomus'un lahdidir". Plaja giderken nehir ağzının hemen yanında kayalığın oyuğunda yer alan lahit hem duygu dolu şiirsel ithaf yazıtında kaptanın adını vermesi, hem de uzun kenarındaki gemi kabartmasında gemisinin şeklini vermesi antik kent yaşantısı hakkındaki verilere ışık tutmaktadır.
Olympos,Likya bölgesinin kenti'dir
Araştırma yazısı:Yazısı
Tarih.Eylül 2008
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1520
Yer
Kültür-Sanat
26.7.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#olymposantikkent-antalya
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Tralleis Antik Kenti
Tekin Gün
1282 okuma
Sidyma Antik Kent / Seydişehir-Muğla
Tekin Gün
1130 okuma
Pınara Antik Kent-Fethiye,Antalya
Tekin Gün
1170 okuma
Bursa/Mustafakemalpaşa Coğrafya Ve Koordinatl
Tekin Gün
1246 okuma
Muhyiddin İbnü'l-Arabî
Tekin Gün
1828 okuma
Olympos Antik Kent-Antalya
Tekin Gün
1520 okuma
Girne Kalesi-Kıbrıs (Cyprus)
Tekin Gün
1280 okuma
Antik Çağ'da Bandırma
Tekin Gün
1741 okuma
Bitlis Tarihi
Tekin Gün
1415 okuma
İnka, Maya, Aztek Ve Türk Ortak Kültürü
Tekin Gün
774 okuma
Aspendos Antik Kent / Aspendos Tiyatro
Tekin Gün
1402 okuma
Mayalar - Türkler
Tekin Gün
1435 okuma
Andriake Antik Kenti
Tekin Gün
1051 okuma
Teoman Han Ve Ataları- Dedesi ‘’Ahie’’ Hu-Ye
Tekin Gün
3594 okuma
Daskileion-Bandırma
Tekin Gün
1414 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2457/olympos-antik-kentantalya
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap