Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Blaundos Antik Kent-Uşak
Yazı Yaz
2496
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
23.8.2020
0 yorum
990
okuma
Blaundos Antik Kent
Belgeselini çekmeden evvel araştırmalasrını yaptığım Blaundos Antik Kent
ören yeri ziyaretimde içimdeki coşku adeta dışarıya fışkırmıştı.Tarihini ve arkeolojik bilimsel araştırmalarını takip ettiğim antik kalıntılara gelmeden önce İstanbul çıkışımdan Uşak merkeze kadar bir kez yakıt istasyonunda mola verdik.Yanımda bana eşlik eden akademisyen arkadaşlarım bendeki heyecan ve coşkuyu hayretle izlediler.
Blaundos Antik Kenti, Uşak il merkezinin 30 km. güneyindeki Ulubey ilçesine bağlı Sülümenli köyü sınırları içerisinde yer almakta ve ilçe merkezine 10 km. uzaklıkta bulunmaktadır.
Tarihi izlerin ve ilk kurulduğu tarihi kent içerisine girdiğinizde anlıyabiliyorsunuz.Lidya bölgesinde kurulmuş antik kent Frigya bölgesi sınırınada yakın bir noktada bulunmakta olup Hellenistik Dönem izlerini taşımakta.Kuruluşu ile ilgili en yakın tarih Makedonya göçlerini işaret ederken,şehir inşa edildikten sonra adının Bloundos olduğu 1845 yıllarında Hamilton’un Ulubey ilçesi mezarlığında bu kentten geldiği bilinen yazıtı bulması ile kesinleşmiştir.
Yazıtta “BLAUNDEON MAKEDONON” ibaresi vardır. Şehir, Büyük İskender’in ölümü ile Deokodoslar olarak adlandırılan ve imparatorluğu aralarında çekişme konusu yapan 8 generalden Antigonos’un payına verilmiştir.
Kayıtlarda bulunan genel bir tarih akışı ise MÖ 333’de Perslerin Batı Anadolu toprakları üzerindeki hakimiyetine son veren Büyük İskender, generallerinden I. Antigonos Monophtalmos’u Frigya bölgesi valisi olarak görevlendirmiştir. İskender’in MÖ 323 yılında Babil’de ölümünden sonra fethettiği tüm topraklar generalleri arasında paylaştırılmıştır. Uşak civarının da içinde bulunduğu topraklar I. Antigonos’ta kalmaya devam etmiştir. MÖ 301’de bugünkü Afyonkarahisar’ın Çay ilçesi yakınlarında yapılan İpsos Savaşı’nda, artık 80 yaşında olan Antigonos’un ölümüyle Anadolu’nun büyük bölümü, Büyük İskender’in Trakya valisi Lysimachos’un egemenliğine girmiştir.
Bu üç kral da Makedonya kökenlidir. Yukarıda belirttiğim Yazıt,Blaundus yakınlarında ele geçmiş olan ve üzerinde “Makedonyalı Blaundoslular” yazan yazıta dayanılarak, kentin MÖ 4. yüzyılın son çeyreği ya da MÖ 3. yüzyılın ilk çeyreği içinde kurulduğu düşünülmüştür. Kentin kuruluşu ve Roma dönemi öncesi tarihsel süreci hakkında bilgiler yeterli olmamakla birlikte, günümüze kadar korunmuş kalıntılar kentin tarihinin en azından Helenistik döneme kadar uzandığını göstermektedir.
Blaundos, MÖ 188’deki Apameia barışıyla Bergama Krallığı’na dahil olur. MÖ 133’den itibaren Roma’nın tüm Anadolu’ya egemen olmasıyla yeni bir döneme girmiştir. Buluntulardan ve yazıtlardan anlaşıldığı kadarıyla kentin en parlak dönemini MS 1. yüzyılda yaşamış olma ihtimali yüksektir. Ancak MS 60’larda meydana gelen depremle hasar görmüştür. MS 396 yılından sonra Arcadius’un düzenlediği kanunla dış tehditlere karşı mecburi kent surları yapılmıştır.
Derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerinde yer alan kentin önemli yapıları arasında kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarları bulunmaktadır. Kentin bazı kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir. Helenistik dönemde inşa edilen kuzey surlarının giriş kapısı kemeri, darphane bölümleri, idari binalar, sur duvarlarının bazı bölümleri, İon tarzındaki mabet kentin ortasında yer alan ve Roma İmparatoru Claudius’un mabedi, yalnızca bir tarafında oturma kademeleri olan stadyum örnek olarak verilebilir. Tiyatro binası, şehir surlarının dışında yamaca inşa edilmiştir. Tiyatronun sahnesi tamamen yıkılmıştır. Oturma sıralarının bir kısmı sağlam kalmıştır.
Tapınaklar
Yunanca ve Latince yazıtların bulunduğu Blaundos’ta, kale dışında 2, merkezde 1 tapınak yer almaktadır. Merkezdeki tapınak İon düzeninde prostylos tipinde olup, tahminen tanrıça Athena ve Homonoia’ya adanmıştır. Kente ait kalıntılar; stadion, tiyatro, İon düzeninde bir tapınak, su kemerleri ile çeşitli yapı kalıntılarıdır. Antik Kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Uşak Müzesi ve Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ortaklığı ile Uşak Valiliği’nin destekleriyle kazı çalışmaları yürütülmektedir.
Yerleşim
Blaundos Antik Kenti üç tarafı dik uçurumlu dere yatağı ile çevrili yarımada görünümünde, düz bir burun üzerinde oturmaktadır. Çevresindeki 100 m. derinliğindeki kanyon içinden kentin su ihtiyacını karşılayan dere geçmektedir. Lydia Bölgesi’nde Frigya sınırına yakın olan kentin, Helenistik Dönem’de (M.Ö. III. yüzyılda) Makedonya’dan gelenler tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir.
Stadıon
Üç tarafının derin bir vadi ile çevrili olması sebebi ile kentin girişi sadece kuzeyde bulunan kuleli tek kapıdan sağlanmaktadır. Şehrin doğu yamacında tiyatro kalıntısı, Kale girişinin az ilerisinde 140 metre uzunluğunda stadyum yer alır.
Araştırma yazısı:Tekin Gün
Tarih : Mart 2014
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
990
Yer
Kültür-Sanat
23.8.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#blaundosantikkent-uşak
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Gaziosmanpaşa-İstanbul
Tekin Gün
1305 okuma
Daskileion-Bandırma
Tekin Gün
1414 okuma
Mayalar - Türkler
Tekin Gün
1435 okuma
Bithynia'daki Antik Kentler
Tekin Gün
1917 okuma
İnka, Maya, Aztek Ve Türk Ortak Kültürü
Tekin Gün
774 okuma
Girne Kalesi-Kıbrıs (Cyprus)
Tekin Gün
1280 okuma
Tarih Türkler'de Başlar-İskandinavların Türk
Tekin Gün
2700 okuma
Muhyiddin İbnü'l-Arabî
Tekin Gün
1828 okuma
Sidyma Antik Kent / Seydişehir-Muğla
Tekin Gün
1130 okuma
Doğa Turizmin Cenneti Mustafakemalpaşa Sünlük
Tekin Gün
809 okuma
Tralleis Antik Kenti
Tekin Gün
1282 okuma
Ayvaini Mağarası
Tekin Gün
1025 okuma
Pınara Antik Kent-Fethiye,Antalya
Tekin Gün
1170 okuma
Bursa/Mustafakemalpaşa Coğrafya Ve Koordinatl
Tekin Gün
1246 okuma
Piri Reis
Tekin Gün
1786 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2496/blaundos-antik-kentusak
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap