Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Dürüstlük pahalı bir mülktür ucuz insanlarda bulunmaz
Yazı Yaz
276
3777
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
11.1.2012
0 yorum
2363
okuma
Dürüstlük pahalı bir mülktür, ucuz insanlarda bulunmaz.!
Bakalım Psikiyatrist Doç.Dr.Sefa Saygılı dürüstlüğü ve dürüst insanın özelliklerini nasıl tanımlamış:
*** Dürüstlük manevi bir yükümlülüktür. Yaradanımıza karşı sözümüzdür.Daha peygamberlik gelmeden “emin” lakabıyla tanınan Peygamberimize(s.a.v) bağlı olmanın gereğidir.Bu yüzden dürüstüğün seçiminden herkes kendisi sorumludur.Yani insan dürüst de olabilir, sahtekar da..
Yetişme tarzımız elbet etkilidir ama kişi kendine çeki düzen vermek,dürüstlüğü hedeflemek zorundadır.Ve bunu yapabilir.
*** Bir kişinin itibarlı ve saygın oluşu dürüst olduğunu göstermez.Bu ikisi farklı şeylerdir,özellikle günümüzde böyledir.
*** Dürüstlük,iki yüzlü olmamak demektir. Birinin kendisi için bir yüz, başkaları için başka yüz takınıp, sonunda hangisinin gerçek olduğu konusunda dehşete düşmesi ne kötüdür.
Dürüstlük tehlikeye atıldığında, kişi kendini tehlikeye atmış demektir.
*** Dürüst kişiler yalan söylemeyi,gerçeklerin çarpıtılması olarak gördükleri için aldatıcı tavırlar içine girmezler.Bunun yanında, başkalarını korumak amacıyla olayları çarpıtmayı da reddederler.Kendi dünyalarının hakimi olduklarını, başkalarının da böyle olduğunu bilirler.
*** Herkesin muhakkak yanlışları olacaktır.Ancak insanlara karşı açık olup, zaaflarını kabul edenlerin samimiyeti ve dürüstlüğü takdir edilecektir. Böylece insanlar,böyle kişilerle daha rahat ilişki kuracaklardır.
*** Dürüst olanlar verdikleri sözleri yerine getirirler. Yapamayacakları vaatlerde bulunmazlar. Bir şeyi yapacaklarını söylediklerinde bunun için uğraşırlar.
*** Başka insanların başarılı olmasına yardımcı olurlar, onların yollarını açarlar. Başkalarına destek verdiklerini açıkça söylerler.
***Dünyaya hizmet edilmek için değil, hizmet etmek için geldiklerini düşünürler. Başkalarına, kendilerinden ve zamanlarından bir şeyler vererek ilgilenirler. ”İnsanların en hayırlısı, insanlara en çok faydası dokunandır” hadis-i şerifini kendilerine rehber edinirler. Dürüst insanlar, alıcı olmaktan çok vericidirler.
*** Prensipleri daima şudur: ”Elimizdeki gücü insanlara yardım için kullanalım.Bu güç bize, ne kendi amaçlarımızı yerine getirmek, ne insanlara şov yapmak, ne de isim yapmak (şöhret) için verildi. Bu gücü kullanmanın tek adil yolu insanlara hizmet etmektir.”
*** Dürüstlükten taviz vermezler ve hiçbir şey onları satın alamaz.
*** Küçük şeyleri önemserler. Küçük ayrıntıda doğru davranırlarsa, ahlaki ve etik olarak da doğru yolda olacaklarını bilirler.
*** Kendilerine yapılmasını istemedikleri bir şeyin, başkasına yapılmasına engel olurlar.
Dürüstlük en iyi dostumuz,en sadık arkadaşımızdır. Yalnız kaldığımızda, kendimizi dinlediğimizde, içimizi huzurla doldurur. Aynı zamanda başkalarının bize güvenmesine imkan tanır. Güven ise kişisel ve mesleki ilişkilerin iyi olmasında en önemli faktördür.
Dürüstlüğün aynı zamanda, mutluluk ve kendimizle barışık olmanın anahtarı olduğunu da unutmayalım..
Yalancının cezası kimsenin kendisine inanmayışı değil, asıl kendisinin kimseye inanmayışıdır. (Bernard Shaw)
Kaynak : Mutluluk Elimizde/Psikiyatrist Doç.Dr.Sefa Saygılı
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
2363
Yer
Makale
11.1.2012
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Öner Akkaya
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Eylemcilere Müge Anlı'dan Gelen 31 Şok Soru
The Coolie
2017 okuma
Sokağa İnmeyen Yüzde 50'Nin Bildirisi
Aytekin Takar
1509 okuma
Daha Ne İstiyorlar?
Süleyman Ayçiçek
1583 okuma
Osmanlı’da Sıbyan Mektepleri Ve Recâî Mehmed
Eyyüp Azlal
1675 okuma
Bir Şehirleşme Manifestosu…
İbrahim Balcıoğlu
2658 okuma
Enformasyon Ve Dezenformasyon
Ali Duman
1832 okuma
Allah’In Sevdiği Hasletler
Hamit Güveli
2443 okuma
An İtibariyle Çağrılıyoruz Kutlu Yolculuğa
Eyyüp Azlal
1766 okuma
İskilipli Atıf Hoca
Eyyüp Azlal
1999 okuma
Kimliğimiz
İsa Muslubaş
1539 okuma
Bir Çaglayan,Bir Damla Suyla Baslar....
Bulent Kacir
1566 okuma
Güçlü Ve Yeni Türkiye
Metin Külünk
1702 okuma
Vefa Onur'lu İnsanların Meziyetidir.
Engin Duran
1611 okuma
Hocadan hocaya din farklı mı
Myname isno
1565 okuma
George Bernard Shaw Islam İle İlgili Görüşü
Şairin Köşesi
1765 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi276/Durustluk-pahali-bir-mulktur-ucuz-insanlarda-bulunmaz
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap