Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Ahlaki değerlerimizle yaşamak
Yazı Yaz
364
4053
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
11.4.2012
0 yorum
1918
okuma
Değerli okurlarım en derin muhabbetlerimle sizleri selamlıyorum, çocukken, büyüklerimiz, hocalarımız, öğretmenlerimiz, yaptığımız her şeyin Allah tarafından görüldüğünü, bu nedenle de kötü bir şey yapmamamız gerektiğini öğütlerlerdi.
Vicdanlı olmamız, başımızı yastığa koyduğumuzda günün muhasebesini yapıp içimizin rahat olmadığı konularda, bir ertesi gün telafisi yoluna gidilmesi terbiyesiyle büyüdük.
Komşu hakkı, hak etmediğine el uzatmamak, hatta yolda görsen almamak, gözünü bile kaydırmamak helal-haram terbiyesi ve psikolojisiyle bu günlere geldik.
Değerli okurlarım insanların fıtraten Müslüman oldukları, yaptıkları amele göre mücazat veya mükâfat görecekleri de yaşam felsefemiz olmalı, tıpkı bundan evvel, köyümüzde, yonca kaya’da, olduğu gibi, çocukluğumuzda önce evde başlayan, ardından cami ve kuran dersi veren şimdilerde, ise rahmetle anıyorum vefat etmiş olan, hocalarımızdan öğrendiğimiz gibi.
Bütün insanlar kardeştir, düşüncesiyle kalp kırmamaya tartıda hile yapmamaya, yetimin hakkını yememeye özen gösterdik ve böyle de özen göstermeye devam edeceğimiz İstanbul da, memleketimizden uzak olumsuz her ortamdan, kendimizi muhafaza etmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Ahlaki yozlaşmaya değerlerimizin örselenmesine müsaade etmememiz gerekir.
Etik mi değimli mülahazasına bile gerek kalmayacak mahal vermeyecek hal ve ruh hali içersinde hareket edip bulunduğumuz vazifeler ve makamlarda yaptığımız icraatlar, aldığımız kararlar, etik mi değimli sorgulanır hale ve duruma pozisyona düşmemek olmalı.
İnsanların eşit yaratıldığına yüce Allah ın eşit yarattığının ilahi kurallarla özdeşliği icabet, yani icaplar artı ihtiyaç, yani ihtiyaçlar her boyutta şüphesiz cevap vereceği unutulmadı. Unutulmamalıdır.
Bu bağlamda, yaşadığımız vatanımız olan Türkiye din ve diğer manevi değerle bakış nasıldır, bir irdeleyelim kıssa bir analiz yapmaya çalışalım yukarıda anlatmaya çalıştığım perspektifte görünen o ki,
Cumhuriyetimizde, ülkemizde, asırların eksikliklerin, kuruluştan ta bu güne kadarki zaman diliminde, dâhili ve harici her türlü ihanet ve imkânsızlığa rağmen ahlaki ve dini değerler manzumesi ideal çıtasına, yükselmiş arzu edilen düzeye yaklaşmıştır.
Değerli okurlarım ve yonca kayalı kardeşlerim, bu neticeler suç oranlarındaki, düşüşler, olması ve istenilen oranlarda ve seviyesinde kalması için gerekli başarı, elde edildi elde olamayan başarısızlıklar formülünde gerileme oldu ise, açılımında yani değerlerimizin korunması konusunda, son zamanlarda, yanlışsız ve uygun uygulanması gerçeğidir
Bu bizim milletimizin binlerce yılsonundaki edinim ve kazanımıdır. Tam bu noktada, son günlerin hararetli tartışması olan dindar gençlik mevzusu ve mefkûresi doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Dini, ahlaki ve milli duyarlılıklar bunun vazgeçilmez zemini tezahürü ve esasıdır.
Değerli okurlarım ve sevgili kardeşlerim, en başa dönmek gerekirse değerlerimizi özellikle dini değer imkânını olanağını küçümsemeyerek, tam aksine, reddederek bir matematiksel hukuk ve sosyoloji yaratamazsınız.
Sonra açmaza düşersiniz ve yaptığınız her icraat ve iş sizin özelinizde etik ve ahlaki yönde tam eksiksiz olduğunu siz dahi inanır ve en güçlü savunucusu olursunuz, ip üzerinde cambazlık yapıyım derken benliğinizi her şeyi borçlu olduğunuz yüce değerlerinizi yitirmiş olursunuz
Değerli okurlarım esasında mesele, bu topraklarda, asırlar sonunda elde edilen kazanımlar müktesep haklar,ve tüm değerlerin maddi ve manevi hülasa tüm ortak değerleri,içselleştirerek sindirilerek özümsenerek ortak vicdan ve akılda benimsenmesi çözümüdür.
Saygılarımla esen kalın
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1918
Yer
Makale
11.4.2012
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Kaynak
http://www.yoncakayadernegi.org/yazaryazilari/41-ahlaki-degerlerimizle-yasamak.html
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Mehmet Deveci
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Köy Ekmeği
Cumhur Ceylan
2113 okuma
Cemaat Fobisi Oluşmasına Sebep Olundu
Myname isno
1521 okuma
Pazarlama!
Cumhur Ceylan
1756 okuma
Cemaatin Tekel Oluşturması Doğru Mu?
Myname isno
1499 okuma
State: Minimal, Developmental, And Totalitari
Hacı Mehmet Boyraz
1415 okuma
Cemaat Hata Yapmaz Mı?
Myname isno
1688 okuma
Yılmayan Liderler
Hacı Mehmet Boyraz
1902 okuma
Köyümüz Memleketimiz
Kemal Balcı
1439 okuma
Dejenere Melamilik
Turgay Kozan
1772 okuma
Vahde' Yolculuk
Turgay Kozan
1724 okuma
Yaradan Allah..
Turgay Kozan
1797 okuma
Ubuntu
Hacı Mehmet Boyraz
2549 okuma
Ldp Genel Başkanı Cem Toker İle Röportaj
Hacı Mehmet Boyraz
2417 okuma
Doğa
Yeşim Hikmet
1796 okuma
Güzellik Görenin Gözündedir
Sivas Platformu
1618 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi364/Ahlaki-degerlerimizle-yasamak
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap