Şeyhyunus, Çankırı ilinin Ilgaz ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi :
Şeyhyunus Köyü Adını Köyün hakim tepelerinden birinde yatmakta olan Şeyhyunus Dede Türbesinden almıştır.

Kültür :
Şeyhyunus Köyü içinde, yakın çevresinde ve uzak çevresinde gezilecek ve eğlenilecek pek çok mesire yeri vardır. Bunları dört mevsim gezme imkânı vardır. Hemen hemen bütün gezi yerlerine otobüsle ulaşım yapılır. Köy içinde Şeyhyunus türbesi ve köy camii görülmeye değer yerlerdir. Köy camiisinin hemen yanında köy odası bulunmaktadır. Camide Şeyhyunus köyü sancağı saklanır.
Şeyhyunus Dede türbesi camiden 100 metre kuzeydedir. Şeyhyunus Dede türbesi çevreye hâkim bir tepe üzerindedir. Bu tepe küçük fakat çevreye hâkim bir tepedir. Bu tepeden; İlçemiz Ilgaz, Sağır köyü, Alpagut köyü, Ömerli köyü, Aktaş köyü ve diğer uzak köyler görünmektedir. Ayrıca bu tepeden köyün bütün giriş ve çıkış yolları da görülür. Şeyhyunus Dede türbesi etrafı taşlarla çevrilmiş, mezar başında Horasan erenlerine yapılan bir taş vardır. Bu taş Şeyhyunus’tan sonra yapıldığı sanılmaktadır. Taşta “Ziyaretten murat bir duadır. Bugün bana ise yarın sanadır.” Kitabesi yazmaktadır. Tarih olarak hicri 700 yazılıdır.

Coğrafya :
Çankırı iline 30 km, Ilgaz ilçesine 27 km uzaklıktadır.
Şeyhyunus köyü, coğrafi özellikleri bakımından iç Anadolu bölgesi ile Karadeniz bölgesi sınırında olduğundan her iki bölgenin özelliklerini taşır. Şeyhyunus köyü Ilgaz dağlarının üzerin kurulmuştur. Bu bölgeye çevre halkı “Taşyakası” demektedir. Ilgaz Dağları, Taşyakası bölgesinde pek fazla engebeli değildir. Dağ sırtları arasında düzlüklrde vardır. Köyümüzün çevresinde Oğlak tepesi, Osman gocuğun tepesi, Deport gibi küçük tepeler vardır. Şeyhyunus, bu küçük tepelerin iç çukurunda kurulmuştur.
Doğusunda Aktaş Köyü, batısında Dikenli yaylası, güneyinde Ericek ve Kesecik köyleri, kuzeyinde Sağır Belören köyleri ve kuzey batısında Çörekçiler köyleri vardır. Ericek köyü 5 km, Aktaş Köyü 5 km, Çörekçiler 15 km, Belören ve Sağır 8 km uzaklıktadır. Köy halkı Aktaş, Ericek, Dikenli, Mesutören, Belören, Karakaya(Şıhlar), Sağır ve Çörekçiler halklarıyla sıkı ilişkiler içersindedir. Bu köylerin halkları da zaman zaman Şeyhyunus’a çeşitli işlerden dolayı gelmektedir. Köy halkının ilçe ve il halkı ile de samimi diyalogları vardır. İl ve İlçe’ye mesafe olarak aynı uzaklıktadır. Köy toprakları Korgun ve Kurşunlu İlçesi topraklarıyla sınırlardır.
Şeyhyunus köyünün iki önemli düzlüğü vardır. Ercuva ve Batıbelidir. Her iki düzlük otlaklarla kaplıdır. Geçmiş yıllarda bu düzlüklerin ekili araziler olduğu söylenmektedir. Bitki örtüsü genelde otlaklarla kaplıdır. Köyün ekilen arazisi, Devrez çayı ile köy arasındaki engebeli ve dik arazisindedir. Ekili alanlar çok azdır ve verimli alanları; Köy altı, Devrez kenarı ve kışlaların çevresindedir. Ekili alanlarda fiğ, Arpa, Buğday ve korunga ekilmektedir. Köy topraklarında fiğ daha verimlidir, sulu tarım çok azdır. Devrez çayı kenarında birkaç bahçede yapılmaktadır. Çevre orman bakımından çok fakirdir, köy ve çevresinde ahlat ağacı oldukça fazladır. Meşelik alanlarda vardır. Meşelikler genellikle şahısların koruluklarındır. Köyün kuzeybatısında köy korusu vardır. Köy halkı tarafından yıllarca korunmuştur. Köy korusunun bulunduğu bölge erozyona el verişli bir bölgedir. Korudaki ağaçlar erozyonu engellemiştir. Köy halkının önemli gereksinimleri zaman zaman köy korusundan karşılanır.
Burasının en güzel seyir yeri Erenler tepesidir. Dört mevsim seyirliktir. Kızılca kuyu dönemi ve daha önceki dönemde kalıntı ve mezarların olduğu bölgedir. Köye uzaklığı 5 km kadardır. Köyün batısındadır. Köye yakın gezilecek, incelenecek tarihi ve turistik yerlerde vardır. Ilgaz Dağları Milli Parkı, Kırk Pınar Yaylası, Şıhlar Köyü içmesi, İnköy inleri, Ilgaz Dağı Kayak Tesisleri, Kadın çayırı köye yakın gezi yerleridir.
Köyün seyirlik yerlerinden biride köyün en hakim tepesi olan Kayalıklar olarak adlandırılan mevkiidir.
Dere kenarında söğüt, kavak gibi ağaçlarda yetiştirilmiştir. Köyün içme suları kaynaklardan sağlanmaktadır. Bu kaynak suları içmeye çok elverişlidir. Kaynakların suları bol değildir. Köy halkı, suları az olan kaynakların tamamına çok güzel çeşmeler yapmıştır. Her çeşmenin birkaç metre oluğu vardır. Bey Pınarı, Gökseki, Tomurcuk Pınarı, Kızılca kuyu, Gökgül, Eminin Pınarı bunların en önemlileridir.