Günlerden bir gün ,şah melek paşa camii civarındaki evindeHazreti Hicabi denen hoca talebelerine^^yarın en temiz elbiselerinizi giyip gelin^^der.Ertesi gün,öğrenciler bayramlık elbiselerini giyerek gelirler. Hicabi Hoca;Evlatlarım hela çukuru dolmuş temizleyin der.talebeler şaşırır ama bişey diyemezler.Gönülsüz olarak temizlerler.ancak içlerinde FINDIK OSMAN denilen ufak tefek bir öğrenci canla başla çalışır.gün sonunda HİCABİ HOCA^^bu günkü iş bir imtihandı.imtihanı fındık Osman kazandı.Allahü tealanın sevgili kullarından gelen maddi manevi mirasa fındık Osman kondu^^ der.Bundan sonra fındık Osman KONDUK OSMAN diye anılır. Günümüzde Edirne bostan pazarı semtinde ^^konduk Osman mahallesi ^^ vardır.Ayrıca konduk Osman camii varmış,ancak camiden yalnızca,^^konduk Osman cami sokak^^hatıra olarak kalmış. Güllerden bir gün,Edirne’nin Havsa kasabasından bir heyet gelerek ,Hicabi Hoca’dan yeni yaptıkları camii için bir imam isterler.Cuma günü gelir,bütün talebeler merak içinde hocanın kimi göndereceğini beklemektedirler.Hicabi Hoca^^Oğlum Osman,hadi bakalım,Havsa’ya imamlık vazifesine^^ der.Osman şaşırır,çünkü oradaki talebelerin en genci ve en yenisidir,daha tahsilini tamamlamamıştır.Ancak Hocanın emrine boyun eğer,yola koyulur. O zamanlar Edirne-Havsa yolu patika(at arabası yolu) şeklinde ve Edirne’den elçili köyü-şaraplar köyü(bu günkü şerbettar)-Hayriye çifliği yanından Havsa ya ulaşır. Konduk Osman Hoca yoldayken,bu vazifeyi yapamam diye ,korkar,geri dönmek ister,dönmek için başını çevirdiği an,hocasını bütün ufku kaplamış halde görür^^dönme Osman^^ demektedir.Bu hal,üç defa tekrar eder.Ve yol boyunca,Osman’ın geri dönmek için başını çevirdiği noktalar,Edirne ile Havsa arasında,Birinci Bakış Deresi,İkinci Bakış Deresi,veÜçüncü Bakış Deresi(bu gün Bakışlar köyü yanındaki Havsa Deresi) diye anılmaktadır. Konduk Osman Hoca kırk yıl Havsa’da görev yapar.

Bakışlar Köyü, 1878-79 Rus Savaşı (93 harbi)'n dan sonra, Bulgaristan'dan gelen göçmenlerle kurulmuştur. Bulgaristan'dan, Bulgar komitacıları tarafından göçe zorlananlar, Edirne merkezinde toplanıyor, buradan da Valiliğin emriyle çiftliklere dağıtılıyorlardı. İlkin 15 hanelik bir kafile, Hayriye isimli bir kadına ait olan bu çiftliğe yerleştiriliyor. Bu çiftlik arazisinde icar karşılığında çalışmaya başlıyorlar. Arkası kesilmeyen göçmenlerin buraya yerleştirilmeleri sonucu bir köy durumuna geldi.

Önceleri HAYRİYE KÖYÜ diye anılsa da kurulu yer neresi denince bakışlar deresi diye tarif edilmekten dolayı köyün adı BAKIŞLAR KÖYÜ olarak kalmıştır. Yine aynı zamanlarda kurulan OSMANLI KÖYÜ de işte bu Konduk Osman Hocaya verilen Havsa’ya 3 km de yani Havsa kenarında ki arazilerden dolayı Osmanlı Köyü ismini almıştır