KÖYÜMÜZ: Erzurum’un Olur ilçesine bağlı şirin bir köy olup, Erzurum’un Kuzey sınırları açısından Artvin’e sınır olan en uç noktadır. İlçeye 18 km lik bir mesafededir.

COĞRAFİ YAPISI: Köyümüz, aynı zamanda ilçenin rakımı en yüksek köyüdür(rakım 2200). Kuzeyinden kazut sıra dağları, doğusundan parmaklıklar, batısından horket’in dağı ile çevrili olan köyümüzün güney tarafı ori vadisine açılmaktadır. Dolayısıyla köyümüz konum itibariyle tıpkı bir platoyu çağrıştırması Köyümüz dağlık bir araziye sahip olduğunun göstergesidir. Köyümüzden kuzeyden Zegeriye’ya, batıdan Horket, Ori , Alos, Salt, Salaçur, Sumat ve Niyakom’a, güneyden Ortiz ve Kah’a giden transit ve çevre yollarının geçmesi, köyümüzün jeopolitik ve stratejik önemini artıran en önemli faktörlerdir. Köyümüzü, ilçemiz Olur’a bağlayan yol stabilize olup, ilçeye uzaklığı18 km ‘dır. Komşu köyleri; Horket, İniset, Könk, Ori köyleri olup bütün komşu köylerle halkımızın ilişkileri yıllardan beri komşuluk, barış ve anlayış içerisinde devam etmektedir.

TARİHİ:Yapılan çalışmalarda köyümüzün kuruluş tarihine dair her hangi bir yazılı belgeye rastlanılmamıştır. Bununla birlikte elde edilen arkeolojik bulgular, yapılan filolojik tahliller ve mevcut harabelerden anlaşıldığı kadarıyla köyümüzün mazisi oldukça eskiye dayanmaktadır. Eski adı “Pulur” olan köyümüz jeopolitik bakımdım tarihin her devresinde önem arz etmiş ve bu öneminden dolayı da sürekli müstevlilerin siyasi emellerine hedef olmuştur.

NÜFÜSÜ: Köyümüzün son nüfus sayımlarına göre nüfusu 68 kişidir. Hane sayısı13’tür. Ne yazık ki son yıllarda köyümüz büyük bir göç vermeye başlanması ve gençlerin gurbete gitmesi köyün nüfusunun git gide azalmasına sebep olmaktadır. Bu duruma göre köyün nüfusuna kayıtlı olup yurt içinde birçok ilde yaşayan insanlarımızın sayısı 400-500 arası olduğu tahmin edilmektedir. En fazla nüfuzumuz bulunan il Bursa’dır.

İKLİMİ VE TARIMI: Köyümüz iklimi karasal iklim olduğundan kışları sert, kar yağışli ve çok soğuktur. Yazları ise sıcak (geceleri serin devamlı esintili) zaman zamanda kurak olmaktadır. 1 ay yaz, 3 ay ayaz ,8 ay beyaz(kar). Bu sebeple meyve-sebze üretilememektedir. Şu anda insanlarımız tarımın çeşitli kollarında geçimlerini sağlamaktadırlar. Ekilebilir arazi köyü çevreleyen sıradağlardan yağmurların aşındırmasıyla yaklaşık olarak hosanlar bölgesine kadar uzanan vadi de biriken alüvyonlu toprakların oluşturduğu alanlar başta olmak üzere, eklese, çukurlar, sinorbaşi, tomo, horketin kıblesi, oba deresi, kız düzü, boçoçalar, yaylanın ögi, tahar ekilip biçilebilen en belirgin alanlar olup bunların toplamı takriben 800 dekardır. Köyün rakımının yüksek olması dolayısıyla tarıma elverişli alanlarda daha


çok karasal iklimi seven arpa, buğday, çavdar, yulaf, korange, patates, fig, mantar, geçi tırnaği, kuzi kulaği, tita, kokom, kazayaği, yaban lalesi, çaşur, çokiya, yemluk, gımi, kuşburni, gibi tarım bitkileri yetiştirilmektedir. Tarımsal olarak buğday, arpa, yulaf, fiğ, yonca gibi temel ürünler ekilmektedir. İhtiyaç kadarı ile bostanlarda patates(kartol) yanı sıra fasulye, soğan,çilek vb. sebzeleri üretilmektedir. Halkımız aşlık, bulgur, çaşur ve gibi kışlık yiyeceklerini güz mevsiminde hazırlarlar. Yaz mevsiminde köyde gayretli bir çalışma vardır. İnsanlarımız araziye çıkarak işlerini takip ederler. Yazın köy içinde yaşlılar dışında pek insan bulunmaz. Ayrıca son dönemde köyümüzün çevresinde inşa edilen barajların etkisiyle nispeten ılımanlaşan iklimle birlikte amatör anlamda çilek yetiştirilmeye de başlanılmıştır.Ayrıca, sulama suyu yetersiz olduğu için Devlet tarafından yapılmış 300 ton kapasiteli sulama havuzu bulunmaktadır.

HAYVANCILIK: Köyümüz tarımdan ziyade hayvancılığa daha çok elverişlidir. Çünkü çok büyük mera ve bayırlara sahiptir. Bunun bilincinde olan köy halkı, devletimizin de desteğiyle son yıllarda hayvancılığa gereken önemi vermiş ve bu alanda köyde profesyonel hayvancılığa geçiş yapmıştır. 180 büyükbaş, 350 küçükbaş hayvandan başka kümes hayvancılığı ve arıcılık da köy halkının geçim kaynaklarının esaslarını teşkil etmektedir. Bundan başka süt ve süt ürünleri yine aynı şekilde köy halkının en önemli geçim kaynakları arasındadır. Yağ, peynir, lor, ağarti köyümüzde üretilen en önemli süt ürünleridir.

SOSYAL YAŞAMI: İçme suyunun evlere alınması ve kanalizasyon alt yapısının halledilmesiyle son zamanlar pet onarma evler yaptırarak köyümüzün eski görünümü her geçen gün güzelleşmeye başlamıştır. Sonbaharda yakacak hazırlıkları başlar. Köyümüz ormanlardan yoksun olması nedeniyle halkınız yakacak ihtiyacını tezek, geven, çekem ve son zamanlarda kömürle gidermektedir. Kışın ise genelde insanlar hayvan bakımı yaparlar. Uzun kış gecelerinde ise sıra gecesi olarak bol çağ kebap yenerek, kıtlamalı açık çay içilir. Köylülerimiz ya birbirlerine oturmaya giderler ya da bol televizyon izlemektedirler. Köyümüzdeki bütün bu olumlu gelişmelere rağmen maalesef nüfusun yetersizliği nedeniyle, yıllarca Türk eğitim ve öğretim hayatına önemli beyinleri kazandırmış olan köy okulumuz kapanmış olup öğrenciler taşımalı sistemle ilçe merkezinde eğitimlerini sürdürmektedirler. Ayrıca köyümüzdeki bir diğer ilim yuvası olan ve yetişmiş nice hocaların, âlimlerin, müftülerin, ilahiyatçıların ilk ilham yeri camiz 24 saat açık olup hizmet vermektedir.