Budak Köyü, Gümüşhane ilinin Torul ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi :
Köyün eski ismi Şive'dir.

KÖY YEMEK KÜLTÜRÜ :
ÇORBALAR: Lazut Çorbası Yarma Çorbası Şehriye Çorbası

YEMEKLER: Ekmak Makarnası Lahana Lahana Sarması Yahni Patates Zimidası Ayran Dirması Süt Dirması Haşıl Sırgan Kuymak Siron Zırıhta Çökelik Kavurması Kaymak Kuymağı

EKMEKLER: Mısır Ekmeği Çavdar Ekmei Bazlama Analiye

TATLILAR: Erişte Burmalı Sütlaç

PEKMEZLER: Dut Pekmezi Kuşburnu Pekmezi Üzüm Pekmezi

TURŞU: Fasulye Turşusu Lahana Turşusu

Coğrafya :

Gümüşhane iline 38 km, Torul ilçesine 18 km uzaklıktadır.Çevre Köyleri Silve,Köstere,Köprübaşı,Langas,Haşilya,Koryana dır.Baraj yapımı ile birlikte müthiş bir doğal güzellik oluşmuştur.Baraj köyün güney kıyısı boyunca bir deniz misali uzanmıştır.Şive Köyü Yaylaları da ayrı bir güzelliktedir. Köyün İki Yaylası vardır.Biri Silve Köyü ile ortak kullanılan Minarli Yaylası diğeri Kömler yaylasıdır. Mezereleri ise ayrı bir güzelliktedir.Zorda,Gagavi,Musi,Lahli,Afuga,Abiyan ve Binayde ilk bahar ve sonbaharda Şivelilerin konaklama yeridir.

İklim :

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 500
2000 577
1997 673


Ekonomi :

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.


Muhtarlık :

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - ASLAN ZENGİN
2004 - YUSUF TONYALI
1999 - YUSUF TONYALI
1994 - ALİ MUTAF
1989 - HALİL DEMİRCİ
1984 -YUSUF YİĞİT
1980 - İSMET DEMİRCİ
1976 - AHMET PEKİN

Altyapı bilgileri. Köyde, iki tane ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmamaktadır.Taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır.Sağlık evi vardır fakat kullanılmamaktadır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yolun büyük bir bölümü asvalttır.Köyde elektrik, sabit telefon ve internet bağlantısı vardır. Her Mahallesine ulaşım kolayca sağlanmaktadır.Köy özellikle son yıllarda çok sayıda vatandaşını göç nedeniyle kaybetmiştir.2007 nufus sayımında köyde yaşayan nufusu 500 dÜr. Göç eden vatandaşları genelleikle Trabzon, Sakarya, İstanbul, Yalova,İzmir, Bursa İllerine ve Torul ilçesine yerleşmiştir. Ayrıca Şiran (Terson) İstavri ve Şişe köylerinede yoğun göç vermiştir. Budakköyü İlçe köyleri arasında sosyal çağdaşlık açısından son yıllarda büyük bir ilerleme göstermiş,okur yazar oranı 2000 yılından sonra %100 ler civarına yükselmiştir.Üniversite eğitimi ise yine 2000 yılından sonra %60 lar civarındadır.