Marmara Bölgesi'nde, İstanbul İline bağlı bir ilçe olan Beşiktaş, kuzeyinde Sarıyer, doğu ve güneybatısında İstanbul Boğazı, güneybatısında Beyoğlu, batısında da Şişli ilçesi ile çevrilidir. İstanbul Boğazı'nın Rumeli yakasında İstanbul Boğazı'na hakim eski bir yerleşim alanıdır. Beşiktaş'ın bulunduğu alan yer yer vadilerle bölünmüş, vadi tabanları dere yataklarında olup, Beyoğlu platosunun devamı niteliğinde az engebeli düzlüklerden oluşmuştur. Boğaz kıyıları bu bölgede fazla girintili ve çıkıntılı değildir. Yalnızca Ortaköy'de Defterdar Burnu, Arnavutköy'de Akıntı Burnu ilçenin denize olan uzantılarıdır. Bebek Koyu ise bu kıyılardaki tek koydur. Boğaziçi'nin tek adası olan Kuruçeşme Adası da ilçe sınırları içerisindedir.

İlçenin bulunduğu alan I.Zaman (Paleozik) devoniyen sistemine bağlı killi şist ve grovak özelliği taşıyan kayaçlardan oluşmuştur. Bu yapı II.Zamanda (Mezozoik) kıvrılmalar geçirmiş, volkanik hareketlerle şekil değiştirmiştir. Kıyı kesimlerinde, akarsu vadilerinde ve bu akarsuların denize döküldükleri yerlerde alüvyon oluşumları yoğunlaşmıştır.

Günümüzdeki Beşiktaş'ta akarsu vadilerindeki sulardan Ortaköy Deresi dışında başka bir akarsu kalmamıştır. Bunlar XIX.-XX. Yüzyıllardaki yapılanmalar sırasında ortadan kalkmışlardır. Bugün bu derelerin varlığını sokak isimlerinden öğreniyoruz. Karabâli (Dolmabahçe) Deresi, Beşiktaş Deresi, Muradiye Deresi, Fulya Deresi, Ihlamur Deresi, Hasanpaşa Deresi, Yahyaefendi Deresi, Ortaköy Deresi, Ekmekçioğlu Deresi ve Arnavutköy Deresi bunların başında gelmektedir. İlçenin yüzölçümü 11 km2 dir.