Tarihçemiz :

Köyümüzün kesin tarihi bilinmemekle beraber köye ilk geelenler önce Dereye daha sonra Karaboyalık veya Düz denilen yerlere bir süre yerleşmişler. Eski köye ise daha sonra yerleşerek 1981 yılına kadar kalmışlardır. Köyün kuruluşunda 12 hane olduğu bilinmektedir. Oğuz boylarında 12 hane bir oba teşkil etmektedir. Bazı veriler köyü kuranların Oğuz boylarından olduğunu göstermektedir. Eski köyde “Horasan Damları” diye bilinen bir grup evler, bazı gelenek ve görenekler, İslamiyetten önceki Türklerin inanç kalıntıları (akşam olunca kara kab dışarı vermemek. Büyük ağaç ve taşları ulu saymak gibi.) Yer isimlerinin Türkçe oluşu ve konuşulan türkçenin Azeri Türkçesine benzemesi, İran’ın Horasan bölgesinde Hamse Türklerinin yaşıyor olması (söyleyiş zamanla bozulup Hemmeşe olmuş olabilir. Halen çevredeki söyleyiş ve eski kayıtlarda farklı yazılımlar var) Hamse Türklerine ait Kelete yazıtlarının olması, Türkmenistan’da Kelete şehrinin bulunması köyümüzde yer adının Kelete olması. Yaşlı insanların eski Türklerin kullandığı 12 hayvanlı takvimi kullanması. Köyümüzün bir Oğuz obası olduğunu göstermektedir.
Köyümüz daha önce nahiye olarak Başpınar, ilçe olarak Çemişgezek, il olarak ise Elazığ'a bağlı iken 1938 yılında Tunceli'nin il olası nedeniye Tunceli'ye bağlanmıştır.

Eski köy heyelan sebebiyle boşaltılarak şimdiki yeri olan (Karatarla)’ya 1969'dan itibaren yerleşmeye başlamış en son 1981 yılında taşınma sürecini tamamlamıştır.

Kelete: Çalılık dikenlik yer anlamındadır.

ESKİ TÜRK ADETLERİ VE BENZERLİKLER

*Kapının eşiğine oturmanın iyi sayılmaması

*Bebeğin kesilen göbeğinin çocuğun geleceğini etkilemek amacıyla göbek parçasının iyi bir yere konması

*Hastaya kurşun dökme

*Üzerlik tohumuyla çocuk yıkandırma

*Tuz - ekme (Hasta Çoban verirdi çobanda iyileşmesi için çakmak çakar

*Dolunun kesilmesi için annesinin ilk çocuğu olanın dolu yemesi

*İkindiden sonra siyah kabın dışarı verilmemesi

*Büyük ağacı taşı ulu sayma

Kaskay

Anadolu ve Azeri Türkçesi'ne çok yakin bir Türkçe ile konuşan Kaşkay Türkleri, Hamse Türkleri ile birlikte İran'ın güneyinde yaşarlar. Sayıları 700 bin dolayındadır.

Görüldüğü gibi Türkçe, bütün lehçeleri ile Asya ve Avrupa'nın hemen her bölgesinde bugün de konuşulan dildir. Bu gerçek, Avrasya'nın Türklerin tarihî zamanlar içerisinde yaşadığı öz yurtları olduğunu göstermektedir.

Bu değerli bilgileri bize temin eden Sayın Emin ŞENTÜRK'e teşekkürlerimizi sunarız..