Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Chou Devleti Ve Dönemi
Yazı Yaz
2379
3953
Makale
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
13.3.2020
0 yorum
766
okuma
Chou devleti ve dönemi
Çin yıllıklarının kesin kayıtlarına göre, Hunlar, ilk defa M.Ö 318 yılında devletler arası mücadelelere katılmaları ve yerleşimleri görülmekte. Onlar, bu tarihte dört Çin beyliği (Han, Chao, Wei, Ch’u) ile bir ittifak kurarak, başka bir Çin beyliği olan Ch’in’e (Çin) ile çetin bir savaşın içine girmişleerdir. Bu olay bize, M.Ö. IV. yüzyılın sonlarından itibaren devletler arası ilişkilerde egemen olmuş ve güçlü bir Hun Devletinin bulunduğunu göstermektedir.
Bu sırada, Hun Devleti’nin merkezi Orhun ve Selenga nehirlerinin kaynak havzası olan Ötüken ormanı (Ötüken yış) dir. Adları, Çin Yıllıklarında “Hsiung-nu” şeklinde söylenmekteydi. “Hsiung-nu” sözü de, “kavim, halk, topluluk” anlamına gelen Türkçe “Kun” veya “Kün” (Hun) kelimesinin Çince söylenişi idi. Çünkü, Çinlilerin Hsiung-nu şeklinde yazıp söyledikleri bu topluluğun adı, Soğdça metinlerde ve Batı kaynaklarında genellikle “Hun” şeklinde yazıldığını göstermektedir
M.Ö. 1050-247 yılları arasında Çin Devleti’ni, soyca Türk olan Chou (Cov) hanedanı temsil ediyordu. Chou Devleti, merkeze şeklen bağlı derebeyliklerden oluşuyordu.
Şang sülalesinin (M.Ö. 1450-1050) ardından Çin’de kurulan Chou Devleti ile (M.Ö. 1050-M.Ö. 247), Çinliliğin ilk temellerinin atıldığını, Konfüçyüs, Lao-tse ve diğer büyük Çin filozoflarının bu devirde yetiştiğini ve Çin’in aile ve devlet düzeninin; ziraat, ekonomi, madencilik gibi Çin’in temel ekonomi ve geleneklerinin bu dönemde başlamış olduğunu gösteriyor.
Chou devletinin de Çinliler tarafından kurulup kurulmadığı konusunun bir tartışma konusu olduğunu ve kesin sonuca varmanın zor olduğunu Çin kaynaklarından en güvenilir olanı Chou Devleti’nin kuruluşu ile ilgili kaynakların olduğu Shi-Chih’nin,Bu Devletin Hunların atalarının kurduğunu söylemektedir. (Çin’in kuzeyinde “Hien-yün veya Hun-yü” adıyla anılan Hun Türklerinin atalarının olduğunu bu bölgede yapılan araştırmalardan anlaşılmaktayız) Yani Chou devletin soyunun Türk olduğunun ve M.Ö. 1050-247 yılları arasında merkeze şeklen bağlı derebeyliklerden meydana geldiğini, Daha sonra devlet içinde mücadele eden derebeyliklerin sayısının gittikçe arttığını ve sayılırının 1000’e ulaşarak hepsinin kendi içlerinde mücadele halinde olduklarını, Chou imparatorlarına karşı bağlılık hislerini tamamen kaybetmiş olduklarını ve Chou hanedanının da bunlar üzerinde hiçbir otoritesinin kalmadığını görüyoruz
Çünkü Chou hanedanının, bunları itaate zorlayacak askerî bir güce sahip olmaması Chou devletinini zayıf ve güçsüz kılıyordu.
EK KAYNAKLAR
Bu nedenle Derebeylerin her biri, bir devlet başkanı gibi müstakil hareket ediyordu. Bu durum Çin’deki siyasî istikrarı bozmuş ve derebeylikler arasında asırlarca sürecek hâkimiyet ve üstünlük mücadelesine yol açmıştır. M.Ö. 481-256 yılları arası Çin’de iç mücadelenin en yoğun olduğu bir dönemdir. Tarihçiler bu döneme, “savaşçı devletler devri” adını vermişlerdir. Bu dönemde Çin derebeylikleri arasındaki hâkimiyet ve üstünlük mücadelesi, genellikle kuzey-güney ekseni ile doğu- batı ekseninde yer alan derebeylikler arasında cereyan etmekteydi.
Çin derebeylikleri arasında meydana gelen hâkimiyet ve üstünlük mücadelesi, Çin’in siyasî bütünlüğü açısından müspet sonuç vermiştir denilebilir. Zira, derebeyliklerden bazıları, komşu yüzlerce derebeyliği ortadan kaldırmak ve topraklarını ilhak etmek suretiyle güçlü birer krallık haline geldiler. Böylece, M.Ö. III. yüzyılın ikinci yarısına doğru Çin’deki devlet sayısı 14’e, daha sonra da 7’ye inmiştir. Bu devletler arasında en güçlüleri Kuzey Çin’de ortaya çıkmıştır. Bunlar, “Yen, Ch’in (Çin) ve Chao (Cav) ” devletleridir.
Kuzey Çin’de ortaya çıkan devletler sadece kendi aralarında değil, aynı zamanda Çin’in kuzeyindeki kavimlerle de mücadele etmişlerdir. Çünkü, Kuzey Çin’deki iç mücadeleye, Çin’in kuzeyinde bulunan kavimler de karışmışlardır.
Esâsen Çin tarihinde en çetin savaşlar, Kuzey Çin’deki devletlerle kuzey kavimleri arasında yapılmıştır..
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
766
Yer
Makale
13.3.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#choudevletivedönemini
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Pazarlama!
Cumhur Ceylan
1589 okuma
State: Minimal, Developmental, And Totalitari
Hacı Mehmet Boyraz
1319 okuma
Köy Ekmeği
Cumhur Ceylan
2027 okuma
Yılmayan Liderler
Hacı Mehmet Boyraz
1792 okuma
Cemaat Fobisi Oluşmasına Sebep Olundu
Myname isno
1434 okuma
Köyümüz Memleketimiz
Kemal Balcı
1356 okuma
Vahde' Yolculuk
Turgay Kozan
1648 okuma
Cemaatin Tekel Oluşturması Doğru Mu?
Myname isno
1383 okuma
Ubuntu
Hacı Mehmet Boyraz
2434 okuma
Cemaat Hata Yapmaz Mı?
Myname isno
1601 okuma
Ldp Genel Başkanı Cem Toker İle Röportaj
Hacı Mehmet Boyraz
2304 okuma
Dejenere Melamilik
Turgay Kozan
1678 okuma
Güzellik Görenin Gözündedir
Sivas Platformu
1542 okuma
Rusya Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Tarık Tatar
1356 okuma
Yaradan Allah..
Turgay Kozan
1682 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2379/chou-devleti-ve-donemi
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap