Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Büyülü Müze
Haber Ekle
573
573
97
Yerel
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
Geri dön
23.5.2013
0 Yorum
1991
okuma
İç Anadolu’nun en büyük müzelerinden biri olan Sivas Arkeoloji Müzesi, görenleri adeta gizemli medeniyetlere götürüyor. Bir birinden güzel eserlerin titizlikle sergilendiği müze, çocukların müze ve sanat bilincini geliştirmek için de çocuk bölümü oluşturdu. Hatta çocuklar darphanede kendi paralarını bile basıp hatıra olarak sakladıkları alınan bilgiler arasında.
Sivas’ta 12 bin 500 eserin sergilendiği Arkeoloji Müzesi büyük ilgi görüyor. Müzeyi ziyaret eden çocuklar kendileri için özel düşünülmüş çocuk bölümünde keyifli vakit geçiriyor. Çocuklar, sergilenen eserleri hayret ve heyecanla inceledikten sonra toprak işleme atölyede kil ve oyun hamuru ile müzede sergilenen eserlerin benzerlerini yapmaya çalışıyorlar. Darphanede örs ve çekiçle para basan çocuklar, bu temsili paraları hatıra olarak saklayabiliyor.
Hititler’e ait eski yerleşim yerleri Sarissa ve Kayalıpınar kazı alanlarında gün yüzüne çıkarılan çok sayıda tarihi eseri her yıl binlerce ziyaretçi geziyor.
Sivas’ın Altınyayla İlçesi Başören Köyü Kuşaklı kazı alanında bulunan Hititler’in kutsal ikiz boğaları ‘Hurri ve Şerri’ müzedeki en çok dikkat çeken eserler arasında yer alıyor.
Prof. Dr. Andreas Müller Karpe tarafından yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan Sarissa şehrine ait bir çok eserin de müzede sergilendiği alınan bilgiler arasında.
Sivas‘ta sergilenen ‘ikiz boğalar’ birinin iyiliği diğerinin ise kötülüğü simgelediği belirtildi.
Mısırlılar ile Hititler arasında yapılan Kadeş Savaşı’nda anlaşma için şahit tutulan Fırtına Tanrısı’nın da Sarissa’nın Tanrısı olduğu ifade edilirken, Sarissa ve Suppitassu’nun dünyada başkaca benzerinin olmadığı dile getiriliyor.
Ayrıca müzede sergilenen altın yüzüğün ise dünyada başka örneğinin olmadığı vurgulanıyor.
Kangal İlçesi’ne bağlı Yarhisar Köyü yakınlarında bir kişinin tarlasında bulunan altın mühür yüzük, stikritikler neticesinde yüzüğün Hitit İmparatorluğu dönemine ait olduğunun anlaşıldığı belirtiliyor.
Osmanlı Devleti kurucusu Osman Gazi‘nin büst şeklindeki heykeli ise ayrı bir dikkat çekiyor.
Osmanlığı İmparatorluğu döneminde yapılmış tek heykel örneği olan büst, Vali Muammer Bey tarafından Hafik ilçesinde yaptırmış.
Buna benzer bir çok eserin sergilendiği müze adeta görenleri büyülüyor. En önemlisi de müze personelinin sıcak ilgi ve alakası da gezenleri Sivas Arkeoloji Müzesine hayran bıraktığı alınan bilgiler arasında.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1991
Yer
Yerel
Sivas
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Açıklama
http://sivaspostasi.com.tr/buyulu-muze/
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Sivas Platformu
adlı kullanıcının
diğer haberleri
Kayseri Tarihe Yolculuk Kültepe Kaniş-Karum k
Kayseri Portalı
2678 izleme
Suşehri karşıyaka mahallesi'nde pilav günü dü
Sivas Platformu
2709 izleme
Koyun İhalesinde Heyecanlı Bekleyiş
İbrahim Balcıoğlu
1769 izleme
Neşet Ertaş'ı kaybettik
Kırşehir Portalı
2017 izleme
Tekin Gün Biyografisi
Tekin Gün
3253 izleme
Kadir Gecesi’nde Sakalı Şerif coşkusu
Kayseri Portalı
2251 izleme
226 bitkinin satışı yasaklandı
Sağlık Rehberi
2418 izleme
Büyükşehir'in Evlilik Okulu Projesi Başladı
Konya Hayranları
2216 izleme
Suşehri'nde mesire alanlarında iftar
Sivas Platformu
2214 izleme
Konya'da Sigarasız Kasaba İçin İlk Adım Atıld
Konya Hayranları
2421 izleme
Sivas'ta hububat alım sezonu açıldı
Sivas Platformu
2563 izleme
Yeni Ev Alırken Dikkat Edilecek 10 Nokta
Hukuk Köşesi
1981 izleme
75 Yaşında Her Gün 3 Ton Odun Kırıyor
Bursa Hayranları
1930 izleme
Merhum Nedim Cansu Hakkın Rahmetine kavuşmuşt
Tarik Celep
1923 izleme
Misbah Demircan Anlattı İşte Geleceğin Beyoğl
Şehri İstanbul
2090 izleme
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Haberi Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Haber573/buyulu-muze
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Haber içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap