Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Okumak Başlangıçtır
Yazı Yaz
1388
6098
Dini Konular
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
5.5.2015
0 yorum
1249
okuma
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) gelen ilk emrin “İkra” yani “Oku” olduğunu neredeyse bilmeyenimiz yoktur. Ama öyle görünüyor ki düşünenimiz ve uygulayanımız pek azdır. Zira Yüce Allah (c.c.) bize Alak Suresi 1.ayette “Yaratanın Rabbiyle oku / çağır” derken bununla birlikte sayısız ayette de aklımızı kullanmamızı ve düşünüp ibret almamızı emretmektedir.
Kur'an bir yaşam kitabıdır. Onu sadece okumamız değil, hayatlarımızda da uygulamamız gerekir. Kur'an-ı Kerim’in insanlara Allah'ın bir lütfu olarak gönderilmesi onunla amel edilmesi içindir. Bizlerin görevi sadece namaz kılıp oruç tutmak değil hayatımızı tam anlamıyla Kur’an insanı olarak düşünerek yaşayıp sonlandırmaktır. Uygulanmayan, bireysel ve toplumsal yaşamlara nüfuz etmeyen bir ilahi kitabın anlamı olmazdı. Muhammed suresi 24.ayette Allah (c.c.) ''Peki bunlar, Kur’an’ın anlamını inceden inceye düşünmüyorlar mı? Yoksa kalpler üzerinde o kalplerin kilitleri mi var?'' diye insana seslenmektedir. Yani Kur’an'ı Kerim’i SADECE ARAPÇA OKUYARAK SEVAP KAZANMAK AMAÇLI bir kitap olmadığını söyleyen yine Allah’tır. Duhan Suresi 58. ayette ''Böylece biz Kur’an’ı senin kendi dilinde kolay anlaşılır kıldık ki, DÜŞÜNÜP ÖĞÜT ALSINLAR.'' diyen Allah(c.c.) iken bazı âlim olduğunu iddia eden insanların dediği gibi sadece Arapça okunması gerektiği söz konusu bile olamaz. Yine bu konuyla ilgili Fussilet Suresi 44. ayette ''Eğer biz onu yabancı dilde bir Kur'an yapsaydık, elbette şöyle diyeceklerdi: "Ayetleri ayrıntılı kılınmalı değil miydi? / Arap'a yabancı dil mi?/ister yabancı dilde, ister Arapça!" De ki: "O, iman edenler için bir kılavuz, bir şifadır. İnanmayanlara gelince, onların kulaklarında bir ağırlık vardır. Ve Kur'an, onlar için bir körlüktür. Böylelerine, çok uzak bir mekândan seslenilmektedir.'' Denilmektedir. Kur’an'ın Arapça olarak indirilmesi o zaman insanlarının yani ilk müslümanların anlayışlarını kolaylaştırmak amaçlıydı. O halde bizler de en kolay hangi dilde anlayabiliyorsak ordan başlamalıyız Allah'ı anlamaya çalışmaya. Buradan şu anlam çıkarılabilir. Arapça Kur’an okumak ve dinlemeye gerek yok mudur? Tabiki böyle bir şey söylenemez. Kur’an’ı Arapça dinlemek ve okumak insana müthiş bir manevi haz vermektedir. Bu hazdan kendimizi yoksun bırakmak durumunda değiliz. Ancak genel amacımız sevap kazanmak amaçlı Kur’an okumak değil Allah'ı ve bizden ne istediğini anlamaya çalışmak olmalıdır. Kur’an'ı sadece bize indirilmiş bir kitapmışçasına yani Yüce Allah'ın bu Kitab’ı direk zatımıza indirdiği bir kitapmışçasına okumamız gerekir ki olayın ciddiyetini ve üzerimizdeki görevleri kavrayabilelim.
Birçoğumuz geleneksel olarak öğrendiğimiz dini yaşamaktayız. Bakara Suresi’nin 170. ayeti “Onlara, “Allah’ın indirdiğine uyun!” dendiğinde, “Hayır! Biz, atalarımızı üzerinde bulduğumuz şeye uyarız” derler. Peki, ataları bir şeyi akıl yoluyla kavramıyor, doğruya ve güzele ulaşamıyor idiyseler?!” ifadesiyle çok önemli bir noktaya vurgu yapmaktadır. Bildiğiniz üzere Kur’an-ı Kerim zamandan ve mekandan bağımsız bir dini bildirmesi sebebiyle tüm zamanlarda tüm insanlara hitap etmektedir. Dolayısıyla tüm ayetler bugünün dünyasında da geçerlidir. Bu durumda şöyle çarpıcı bir gerçek ortaya çıkmaktadır. Ya yaşadığımız geleneksel din bizi doğruya ve güzele ulaştırmıyorsa? İslam aleminin haline baktığımızda doğru ve güzele ulaşamadığımız çok açık biçimde ortada duruyor. Bu durumda Kur’an-ı Kerim’i her müslümanın okuması ve anlaması dinin bir gereğidir.
Bizler İslam insanları olarak, din ve iman hakkında düşünüp sorgulamadığımız içindir ki, dinde bölündük, parçalandık birbirimize düşman olduk ya da oldurulduk. Kur’an'ı bizlere yavaş yavaş ve anlayarak okumamızı söyleyen Allah'a mı tabiyiz? (Müzemmil-4: Kur'an'ı ağır ağır, düşüne düşüne oku!) yoksa siz okuyarak bir şey anlayamazsınız âlimler anlar diyen hoca görünümlü insanlara mı ? Allah(c.c.) ile aramıza put koymamayı bizler ancak Hz Muhammed’i(s.a.v.) tanıyarak ve Kur’an'ı okuyup üzerinde düşünerek başarabiliriz. Furkan Suresi 29. ayeti “Andolsun, Kur’an bana geldikten sonra beni ondan o saptırdı. Zaten şeytan insanı yardımcısız bırakıverir.” der. Eğer ki kurtuluşa ermek istiyorsak hayatımızı gözden geçirip Kur’an'a uygun hale getirmeliyiz. Al imran 103. Ayette söylendiği gibi Allah'ın ipine yapışmalıyız. ''Hep birlikte Allah'ın ipine yapışın, fırkalara bölünüp parçalanmayın; Allah'ın üzerinizdeki nimetini hatırlayın...''
Bu dünyada doğruluğu ve kesinliği sorgulanmayacak tek kitap Kur’an-ı Kerim olduğuna göre yapmamız gereken İslam’ı anlamak ve anladığımızı uygulamak adına elimizden gelen tüm çabayı göstermektir. Allah hepimizi doğru ve güzel yolda gidenlerden eylesin. Geçmiş zamanlardan,yaşadığımız zamandan, yaratılmışlardan, ilimlerden ve hepsinden önce Kur’an'dan Allah'ı okuyabilmemiz dileklerimizle saygılarımızı sunarız.
Her Gün 5 Ayet
https://www.facebook.com/Her.Gun.5.Ayet
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1249
Yer
Dini Konular
5.5.2015
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#kur'an
  
#allah
  
#peygamber
  
#muhammed
  
#ayet
  
#sure
  
#alak
  
#kitap
  
Kaynak
Kur'an-ı Kerim
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Çağdaş Yavaş
adlı kullanıcının
diğer yazıları
İmam Gazali
İslam Hukuku
1826 okuma
Ebu'l-Hüseyn El-Basri
İslam Hukuku
2341 okuma
İmam-I Azam Ebu Hanife
İslam Hukuku
2038 okuma
Kur'an'ı Anlayarak Okumak Mı?
Ali Duman
1381 okuma
Paylaşım Sitelerinde Hadis Diye Paylaşımda Bu
Ali Duman
1494 okuma
Makale Özeti: İslam’In Evrensel Hukuk Düşünce
Ali Duman
3307 okuma
İslam’Da Yönetim Ve Siyasetle İlgili Kavramla
Ali Duman
2628 okuma
Yürüttüğüm Blog Ve Sitelerim
Ali Duman
1378 okuma
Şemsü'l-Eimme Es-Serahsî Ve Fıkıhçılığı
İslam Hukuku
1815 okuma
Bedreddin Ez-Zerkeşi
İslam Hukuku
2977 okuma
Dinimiz Ana Kaynaklara Dayandırmak Zorundayız
Ali Duman
1363 okuma
Sosyal Paylaşım Sitelerinde Mücahitlik Ve Mil
Ali Duman
1636 okuma
Radyo Kampüs Panaroma Programı Ali Duman Sohb
Ali Duman
1565 okuma
Kur'an Tarihi
Ali Duman
1491 okuma
Fahru'l-İslam Ebu'l-Usr El-Pezdevi
İslam Hukuku
1839 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi1388/okumak-baslangictir
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap