Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
Gaziosmanpaşa-İstanbul
Yazı Yaz
2470
3953
Kültür-Sanat
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
9.8.2020
0 yorum
1288
okuma
Gaziosmanpaşa-İstanbul
İlçenin merkezini oluşturan "Taşlıtarla" 1950 yıllarına kadar 15-20 hanelik küçük bir yerleşim birimi iken zor şartlarda yaşayan aileleri yerleştirmek amacıyla 500 adet konut yapılarak, aynı yıllarda Bulgaristan'dan gelen göçmen aileler için konut yapımıma devam edilerek, konut sayısı 2000 adet göçmen konutu daha yapılarak ailelere dağıtılmasıyla Yunanistan, Bulgaristan, Yugoslavya, Romanya da dahil olmak üzere dış göç yapanlarla birlikte yurdun çeşitli bölgelerinden yapılan göçlerle genişlemiş, yapılaşma da hızla artınca bölge ilçe konumuna gelmiştir.
1958 yılına kadar Eyüp İlçesi Rami Bucağına bağlı "Göktepe" adını taşırken, aşırı göç ve yapılaşma sonucu genişlemesiyle 27.08.1963 yılında 308 sayılı kanunla Eyüp İlçesinden ayrılmış, burada yaşayan halkın isteği doğrultusunda adını Plevne Kahramanı'ndan alarak "GAZÎOSMANPAŞA" adıyla ilçe olmuştur.İlçe Mahalleleri içinde, Küçükköy ilçenin en eski merkez semtidir. Yaklaşık 200 yıl önce köy olarak kurulan semte ilk olarak yerleşenler Rami semtinden ayrılan göçmenlerdir. Kurtuluş Savaşından sonra da Yunanistan dan göç eden soydaşlarımızın bir kısmı gelerek buraya yerleşmişlerdir.
Gaziosmanpaşa İlçesi´ne Rami Bucağı´nın ve Çatalca İlçesi´ne bağlı Hadımköy Bucağı´nın bazı köyleri katılmıştır. 1970´den önce Çatalca´nın Tayakadın Köyü 1990 öncesinde yine Çatalca´nın kırsal bir yerleşmesi olan Yeniköy de bağlanınca Gaziosmanpaşa İlçesi bölünmeden önceki sınırlarına kavuşmuştur.
2008 yılı itibariyle Gaziosmanpaşa ilçesinden iki yeni ilçe, Arnavutköy ve Sultangazi ilçeleri doğmuş, Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki 5747 sayılı kanunla, Gaziosmanpaşa ilçesi üçe bölünmüştür. Yerel yönetimi, yerinden yönetimi daha da istenen kalitede sağlayacak bu düzenleme ile Gaziosmanpaşalılar, artık daha ulaşılabilir hizmet alacaktır.
COĞRAFİ BİLGİLER
Gaziosmanpaşa,geçmişte sınırları Karadeniz'e kadar uzanan, yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük ilçeleri arasında yer alırken, 2008 yılı içerisinde 3 ilçeye bölünmüştür. Gaziosmanpaşa ilçe alanının yeni sınırları, yönetsel bakımdan kuzeyden Sultangazi, doğu ve güneyden Eyüp, batıdan ise Bayrampaşa ile çevrilidir.
Gaziosmanpaşa, bölünmeye rağmen yüzölçümü ve nüfus yoğunluğu bakımından İstanbul´un büyük ilçeleri arasında yer alan önemli yerleşim merkezlerinden biridir. İlçe toprakları bölünme öncesi 3500 hektar alan kaplarken, şu anda 1173 hektar bir alan kaplamaktadır. Ayrıca, bölünme sonunda yapılan yeniden düzenleme ile Gaziosmanpaşa Belediyesi'ne bağlı mahalle sayısı 29' dan 16'ya düşmüştür.
Yeni düzenleme ile belediyemizin hizmet vereceği mahalleler şunlar:
Yıldıztabya, Pazariçi, Karlıtepe, Yenidoğan, Sarıgöl, Bağlarbaşı, Merkez, Şemsipaşa, Fevzi Çakmak, Hürriyet, Barbaros Hayrettinpaşa, Kazim Karabekir, Mevlana, Karayolları, Yeni Mahalle ve Karadeniz Mahallesi’dir.
Bir zamanların Taşlıtarla’sı, bugün modern binaları, alışveriş merkezleri, bilgisayarlı okulları ve eğlence merkezleriyle yeni bir görünüm kazanmıştır. Gaziosmanpaşa’nın 2023 yılında İstanbul’un tercih edilen en önemli lokasyonu olmasını sağlayacak yatırımlara hız verilmektedir. İlçemiz, daha güzel ve daha konforlu yapılarla birlikte otoparkları, sosyal donatı alanları, eğitim kurumları, hastaneleri, cadde ve sokaklarıyla modern şehrin yükselen değeri olma yolunda hızla ilerlemekte olduğunu görmekteyiz.
Araştırma Yazı:Tekin Gün
Eylül 2018
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1288
Yer
Kültür-Sanat
9.8.2020
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
#gaziosmanpaşa-istanbul
  
Kaynak
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
Tekin Gün
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Mimar Sinan - Yönetmen Tekin Gün
Tekin Gün
1864 okuma
I.Meşrutiyet-Yönetmen Tekin Gün
Tekin Gün
1623 okuma
II. Meşrutiyet - Yönetmen Tekin Gün
Tekin Gün
3796 okuma
Osmanlı İmparatorluğu 1. Bölüm - Yönetmen Tek
Tekin Gün
1574 okuma
Şems-i Tebrizi Dinin Güneşi - Yönetmen Tekin
Tekin Gün
1752 okuma
300 Yıl Önce İsveçte Türk Modası
Aytekin Takar
1800 okuma
Söylediklerin Karşıdakinin Anladığı Kadardır
Yozgat Portalı
1851 okuma
Mişmiş'in Bereketi
Faruk Korkmaz
2111 okuma
15'Liler!..
Faruk Korkmaz
2109 okuma
Kırım Tatarları Kimdir?
Kırım Tatarları
2066 okuma
İslam Öncesi Türklerde Kadının Yeri Ve Önemi
Yılmaz Günaçar
2223 okuma
Nemrut Komagene - Yönetmen Tekin Gün
Tekin Gün
2332 okuma
Kahvenin Yanında Neden Su Getirilir?
Mustafa Celep
1741 okuma
İllâ Edeb! İllâ Edeb!
Eskişehir Portalı
1943 okuma
Dipnot
Ali Demiral
2177 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi2470/gaziosmanpasaistanbul
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap