Resimler
Videolar
Haberler
Yazılar
Replik Düplik
Kuruluşlar
Benim Dünyam
Kayıt Ol
Oturum Aç
İmam Ebu Yusuf
Yazı Yaz
648
4608
Dini Konular
Yorum Yaz
Yazdır
Tavsiye Et
11.4.2013
0 yorum
1565
okuma
Tam Adı:
Yakub b. İbrahim b. Habib b. Sa’d el-Kufidir. Hicri 113 (731) senesinde Kufe’de doğmuş ve hicri 182 (798) senesinde ise Bağdat’ta vefat etmiştir. Daha çok künyesiyle tanınmıştır. Ebu Hanife’nin en önde gelen talebesidir. Hanefi mezhebinin kurucu müçtehitlerindendir. Dedesi Sa’d b. Büceyr ‘in sahabeden olduğu, Hendek Savaşında büyük faydalar sağladığından Hz. peygamber kendisine ve soyuna hayır duada bulunduğu rivayet edilir. Ebu Yusuf bu olayı gururla anlatmış ve ‘ o anın bereketi şuan bizimle beraberdir’ demiştir.
İlmi Hayatı:
Ebu Yusuf ilim tahsil ederken dönemin ilmi geleneğine göre belli temel dersleri aldıktan sonra özellikle hadis ilmini tahsil ettikten sonra fıkıh ilmine yönelmiştir. İlk başta İbn Ebi Leyla’dan dokuz yıl boyunca fıkıh dersi almış ardından da Ebu Hanife’nin ders halkasına katılmıştır. Ebu Hanife’den yaklaşık on yedi yıl ders almıştır. Ayrıca Kufe’ye gelen İbn İshak’tan da kısa bir süre megazi dersi almıştır. Ebu Yusuf fıkıh ilminde olduğu gibi hadis ilminde de oldukça derinleşmiştir. Hadisçilerin şu sözü Ebu Yusuf’un hadis ilminde ne kadar bilgili olduğunu göstermektedir: ‘ Ehl-i Re’y içinde hadis alınabilen en güvenilir kişi Ebu Yusuf’tur’ demişlerdir. Ebu Yusuf fıkıh ve hadis bilgisinin yanı sıra tefsir, siyer, meğazi ve Arap tarihi gibi alanlarda da dönemin seçkin âlimlerindendi. Hocası Ebu Hanife’nin vefatından sonra yerine geçen Züfer bin Hüzeyl’in vefatından sonra hocalık görevini kendisi almıştır. Hanefi mezhebinin Ebu Hanife’den sonra gelen en önemli kişi Ebu Yusuf olmasına rağmen Ebu Hanife’nin vefatından sonra müderrisliğe Züfer bin Hüzeyl’in geçmesi akla bazı soruları getirmektedir. Bu görevi aldıktan sonra önemli kişileri yetiştirmiştir. İslam âlimleri tarafından Ebu Yusuf’un mutlak müçtehit mi (bağımsız, mezhep kurabilecek yetenekte) yoksa mezhepte müçtehit mi olduğu tartışılmıştır. Çoğunun görüşlerine ve delillerine göre o mutlak müçtehittir denilmiş ve en önemli delili ise ilk fıkıh usulü eserini yazan kimse olmasıdır lakin bu eser günümüze kadar ulaşamamıştır. O hocasına tabii olmayı üstün tutmuş mezhepte müçtehit olarak hocasının usul kaidelerine göre içtihatta bulunmuştur. Hocası Ebu Hanife’nin vefatından sonra kadılık görevine başlayıncaya kadar on beş yıl Ebu Yusuf’un ne yaptığı bilinmemektedir. Ebu Yusuf halife Mehdi zamanında kadılık makamına getirilmiş ve bu görevine halife Hadi ve Harun Reşid zamanlarında da devam ettimiştir. Harun Reşid zamanında kadı’l kudad yani baş kadı, yargı işlerinde tek sorumlu kişi olmuştur. Baş Kadı olduktan sonra atadığı kadılar genellikle Hanefi mezhebine mensup kişiler olduğu için Hanefi mezhebinin yayılmasında da büyük etkisi olmuştur.
Hocaları:
Ebu Yusuf Kufe’de birçok âlimden ders almıştır. Kendisini yetiştirme anlamında önemli payları olan hocaları şunlardır:
1-Ebu Hanife
2-İbn Ebi Leyla
3-Ebu ishak eş- şeybani
4-Süleyman et- Temimi
5-A’meş
6-Hişam bin Urve
7-Muhammed bin Yesar
8-Hasan bin Dinar
9-Husayn bin Abdurrahman (Hadis ilminde en büyük hocası)
Talebeleri:
Ebu Yusuf’un ders halkasına birçok talebe katılmıştır. Ebu Yusuf’tan ilim tahsil eden talebelerin en meşhurları şunlardır:
1-Ahmed bin Hanbel
2-Muhammed bin Hasan eş-Şeybani
3-Bişr bin Velid el-Kindi
4-Bişr bin Gıyas
5-Yahya bin Main
6-Hilal bin Yahya er-Re’y
7-Cafer bin Yahya el-Bermeki
8-Hasan bin Ziyad el-Lü’lüi
9-Esed bin Furad
10-Yahya bin Adem
Fıkıh Usulündeki Yöntemi:
Ebu Yusuf’un fıkıh usulündeki yöntemini onun şu sözünden öğrenmekteyiz: ‘Allah’ım sen biliyorsun ki önüme çıkan her hadisenin hükmü için önce senin kitabına baktım ve orada bir çıkış yolu bulduysam aldım. Eğer bulamadıysam peygamberinin sünnetine baktım. Orada da bir çıkış yolu bulamadıysam ashabın sözlerine baktım’ (Mahmud Matlub, s.129). Görülüyor ki Ebu Yusuf bir mesele hakkında ilk başta Kitap’a müracaat ediyor orda bulamazsa sünnete müracaat ediyor eğer orada da bulamazsa sahabe kavline başvuruyordu. Ebu Yusuf’un fetva ve içtihatlarına bakıldığında kıyas, örf, icma, istihsan, gibi delillere başvurduğu görülmektedir. Ebu Yusuf özellikle örfe dikkat çekmiş ve hükümlerinde örf ve âdete önem vermiştir. Ayrıca R’ey ekolünün temel meziyetlerinden olan kıyasa da gereken önemi vermiş fakat sahabe kavlini kıyasa tercih etmiştir. Ebu Yusuf hakkında nass bulunmayan konularda ise öncelikle sahabenin içtihatlarına ardında da Ebu Hanife’nin içtihatlarına bakar, eğer bunlarda bulamazsa kendi reyi ve kıyasıyla hükmederdi. Zaman ve toplumsal şartların değişmesiyle hüküm ve içtihatların değişebileceğini de savunmuştur. Ebu Yusuf hiçbir zaman mukallit olmamıştır. Hatta hocası Ebu Hanife’nin bazı görüşlerine itiraz ettiği bile olmuştur. Kendi fikir ve görüşlerini hiçbir zaman gizlememiş hep açıklamıştır. Ebu Yusuf Ebu Hanife’ye olan ihtilafının sebepleri şunlardır: Ebu Yusuf’un birçok hadis âlimiyle görüşmesinden dolayı Ebu Hanife’nin duymadığı hadisleri öğrenmiştir. Başka sebep ise, Ebu Yusuf’un kadılık makamına gelmesinden dolayıdır ki bu görev sırasında bayağı tecrübe kazanmış ve ammenin faydasına olan hükümleri vermiştir. Ayrıca Medine seyahati sırasında Malik bin Enes’le görüşmüş ondan hadis ve fıkıh öğrenmiş onla yaptığı münazaralar sonucu bazı görüşleri değişmiştir. Bir de hocası Ebu Hanife kendisinin işitmediği bir delil buldukları zaman bu istikamette yeni bir içtihat etmelerini vasiyet etmesi de etkili olmuştur.
Eserleri:
1-Kitabu’l Harac: Ebu Yusuf bu kitabı halife Harun Reşid’in emriyle yazmıştır. Kitabın içeriği genel olarak İslam mali hukukudur. İslam devletinin maliyesi ve vergi sistemini ele almaktadır.
2-İhtilafü Ebi Hanife ve İbn Ebi Leyla: Ebu Yusuf bu eserinde hocaları Ebu Hanife ile İbn Ebu Leyla’nın bazı konulardaki fikir ayrılıklarını kaleme aldığı eseridir.
3-Kitabü’r Red ‘ale’s- Siyeri’l Evza’i: Ebu Hanife talebesi İmam Muhammed’e siyer konusunda bir kitap yazdırmıştır. Evzai’de kendi eserinde İmam Muhammed’in yazdığı eseri eleştirmiş, bunu üzerine de Ebu Yusuf bu kitabı yazarak Evzai’ye cevap vermek istemiştir.
4-Kitabü’l Asar: Bu kitapta da Ebu Hanife’nin rivayet ettiği hadisleri ve fıkhi görüşlerini yazmıştır.
Ebu Yusuf’un en çok meşhur olan ve bilinen eserleri bunlardır. Bunların yanında Ebu Yusuf’a nispet edilen bazı eserler vardır fakat bunları tam anlamıyla Ebu Yusuf’un kaleme aldığı bilinmemektedir. O eserler ise şunlardır:
1-Edebü’l Kadi
2-El Meharic
Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk fıkıh usulü kitabını yazan Ebu Yusuf’tur fakat bu kitap günümüze kadar ulaşamamıştır. Yine en önemli olarak Hanefi mezhebinde eser telif eden ilk fakih olan kişi Ebu Yusuf’tur.
Kaynaklar:
1-Diyanet İslam Ansiklopedisi ‘Ebu Yusuf’ maddesi.
2-Osman Keskioğlu ‘Fıkıh Tarihi ve İslam Hukuku’
3-Osman Keskioğlu ‘Fakih Sahabeler ve Mezhep İmamları’
4-Hayreddin Karaman ‘İslam Hukuk Tarihi’
5-İslam Âlimleri Ansiklopedisi
6-Ahmet Özel ‘Hanefi Fıkıh Âlimleri’
7-Huzeyfe Çeker ‘Hanefi Mezhebinin Fıkıh Silsileleri (makale)
8-Ekrem Buğra Ekinci ‘İslam Hukuku Tarihi’
9-Abdülkadir Şener ‘İslam’da Mezhepler ve Hukuk Ekolleri (makale)
10-Diyanet İşleri Başkanlığı Dergisi ‘İmam Ebu Yusuf ‘
11-Ömer Nasuhi Bilmen ‘Hukuku İslamiyye ve Istılahı Fıkhiyye Kamusu’ (Cilt 1)
12-Kevseri ‘Menakib’
13-‘http://islamhukukusayfasi.tr.gg/%26%23304%3BMAM-EBU-YUSUF,-HAYATI,-FIKIH%C7ILI%26%23286%3BI-VE-ESERLER%26%23304%3B.htm’ adlı web sayfası.
Beğen
Beğenme
Tavsiye et
Rapor et
Yazdır
1565
Yer
Dini Konular
11.4.2013
0
kişi beğendi
0
kişi beğenmedi
Etiket
---
Kaynak
http://islamhukukusayfasi.blogspot.com/2013/02/fakihleri-tanyalm-14-imam-ebu-yusuf.html
Yorum yapabilmek için
Üye Olun
veya
Giriş
yapın
İslam Hukuku
adlı kullanıcının
diğer yazıları
Hz. Muhammed S.A.V. Neden Çok Evlilik Yaptı?
Sorularla İslamiyet
1633 okuma
Işık Saçmak İçin Önce Yanmak Gerek!
Fani Dünya
1267 okuma
Bu 5 Günah Tevbenin Kabulüne Engeldir
Fani Dünya
1196 okuma
Herhangi Bir Kadın, Kocası Kendisinden Memnun
Sorularla İslamiyet
1073 okuma
Kim Bu 5 Kelime İle Dua Ederse, Allah Muhakka
Fani Dünya
1333 okuma
Zavallılar Silsilesi Kibirliler
Fani Dünya
1050 okuma
Sakın Kendisine Verdiğin Kıymeti Sana Vermeye
Myname isno
1367 okuma
Namaz Kılmayan Fakat Büyük Günah Da İşlemeyen
Sorularla İslamiyet
892 okuma
Yalan Nedir?
Sorularla İslamiyet
1016 okuma
Aşık Olmak Günah Mıdır?
Sorularla İslamiyet
956 okuma
İnsanın Canı Neden Sıkılır?
Sorularla İslamiyet
1047 okuma
Kabir Azabını Neden Göremiyoruz?
Sorularla İslamiyet
1015 okuma
Din Olmasa Olmaz Mıydı?
Sorularla İslamiyet
837 okuma
Dünya Hayatı İle İlgili Ayetler
Fani Dünya
1009 okuma
Bu Üç Huy Kimde Bulunursa Ben Müslümanım Da D
İlim İrfan
980 okuma
Birşeyler yaz
Sadece Ben
Bağlantılarım
B.Bağlantıları
Herkes
Yazıyı Mootol duvarına paylaşmak için
üye ol
veya
giriş
yap
http://www.mootol.com/Yazi648/imam-ebu-yusuf
Adınız :
Gidecek E-posta :
Gönder
Tanıdıklarını haberdar etmek için
üye ol
veya
giriş
yap
Adınız :
Rapor nedeni :
Rapor et
Yazı içeriğini rapor etmek için
üye ol
veya
giriş
yap